Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP se protivi mogućnosti neodržavanja lokalnih izbora 2016. godine

BiH

izbori

Gradski odbor SDP-a BiH Mostar oglasio se saopćenjem za javnost u kojem se oštro protivi mogućnosti da se lokalni izbori ne održe 2016. godine te navodi kako će iskoristiti sva legalna i politička sredstva da spriječi “HDZ BiH i njihove istomišljenike u namjeri da zbog svojih uskih interesa manipulišu građanima i njihovim osnovnim pravima”.

[yuzo_related]

“Nalazeći argumentaciju u tome da bi bilo ekonomski isplativije spojiti lokalne i opšte izbore, očito je da HDZ-u BiH treba vremena da bi posložio sve svoje političke i ekonomske ambicije, a u tome ima svesrdnu podršku SDA i SBB-a, te mu to neće biti teško”, navodi se u saopćenju koje je upućeno i u povodu jučerašnje izjave predsjedatelja Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji, govoreći o izmjenama Izbornog zakona, nije isključio mogućnost da dođe do odgode lokalnih izbora 2016. godine.

Iz SDP-a ističu kako je Mostar grad sa nagomilanim problemima, grad bez vizije i strategije razvoja, grad iz kojeg ljudi odlaze te da se u takvom Mostaru samo dobro osjećaju stranke koje su na vlasti.

Iz te stranke su, kako navode u saopćenju, u više navrata ukazivali na to da Mostar nema vremena za čekanje i da je neophodno provesti Odluku Ustavnog suda BIH vezanu za Grad Mostar, te stvoriti preduslove da se održe izbori u isto vrijeme kad i u drugim općinama u BiH.

“Gradski odbor SDP BIH Mostar, djelujući kroz inicijativu devet stranaka opozicije, na zajedničkom sastanku sa visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom predstavio je probleme Mostara. Međutim, iz Ureda OHR-a su ostali na nivou deklarativne podrške naporima za iznalaženje rješenja, uz stav da OHR i visoki predstavnik ovog puta neće koristiti bonske ovlasti i nametati nova rješenja.

Rezimirajući gore navedeno, ostaje nam jedino da se nadamo naglom prosvjetljenju SDA i HDZ-a što bi, poznavajući ove dvije stranke, bilo ravno čudu, u koje više niko ne vjeruje”, navodi se u saopćenju mostarskog Gradskog odbora SDP-a.