Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija stranke

SDP: Stavljanje na dnevni red zaključka NSRS o formiranju entitetskog VSTV je državni udar

Sarajevo: Nermin Nikšić ponovo izabran za predsjednika SDP-a
26.05.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nermin Niksic novi stari predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP). Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zakoni države BiH, njene institucije, nadređene su nižim nivoima vlasti, tako da entitetski legitimitet NSRS ne može i ne smije ugroziti funkcionisanje države BiH, ističe se

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine raspravu i stavljanje na dnevni red zaključka Narodne skupštine Republike Srpske o formiranju entitetskog visokog sudskog i tužilačkog vijeća smatra direktnim državnim udarom koji ovu državu uvodi u vanredno stanje.

– Ovim potezom RS je napravila korak ka osamostaljenju, zbog čega procesuiranja odgovornih moraju nastupiti odmah i po službenoj dužnosti od Tužilaštva BiH i SIPA-e. Očekujemo i oštru reakciju OHR-a, jer bilo kakvo odlaganje provođenja zakona vodi državu u stanje nesigurnosti u kojoj je teško predvidjeti ishode – saopćeno je iz SDP-a.

Stoga, kako ističu u saopćenju, SDP poziva da se preventivnom akcijom zakonskih institucija države BiH zaustavi nezakonito djelovanje zastupnika u NSRS.

Zakoni države BiH, njene institucije, nadređene su nižim nivoima vlasti, tako da entitetski legitimitet NSRS ne može i ne smije ugroziti funkcionisanje države BiH, ističe se.

Podsjećaju da su svi prenosi nadležnosti u ovom slučaju usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime su postali obligatorni za sve, pa i za zastupnike NSRS.

– Neumski razgovori, kao i najavljeni pregovori u Sarajevu, te Izetbegovićev posjet Plenkoviću, skrenuli su fokus sa sankcija Dodiku na nemoguće razgovore u trenutku državnog udara – saopćeno je.

SDP BiH je na vrijeme upozorio na antiustavno djelovanje i scenarij rušenja države kroz zaključke NSRS, što se pokazalo tačnim još jednom.

– Zaustavljanje Dodika nameće se kao prioritet, a odgovor mora biti institucionalan i u smjeru otklanjanja krize čiji izvor jeste jednostrano, nezakonito i antiustavno djelovanje u NSRS. Vraćanje fokusa na sankcije smatramo nužnim, ali ne i jedinim korakom – saopćeno je iz SDP-a.

sdp