Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasili se saopćenjem

SDP traži da Vlada FBiH konačno ozakoni zabranu gradnje malih hidroelektrana

capital

Na potezu su Premijer Novalić i Vlada Federacije BiH, kao i rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH. Imaju konkretnu priliku za djelovanje, umjesto deklarativnih zalaganja i floskula koje smo u proteklom periodu mogli čuti od njih, navedeno je u saopćenju

Obzirom da je prošlo više od 30 dana od usvajanja nacrta zakona, a da Vlada FBiH nije ispoštovala rok koji joj je dao Predstavnički dom za slanje prijedloga zakona kojim se zabranjuje gradnja malih hidrocentrala, SDP BiH zahtijeva od Vlade i premijera Fadila Novalića hitno dostavljanje prijedloga zakona koji će se naći na dnevnom redu prve naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

– S druge strane, opstrukcija tog zakona u Domu naroda Parlamenta FBiH je tolika da se isti još uvijek nije razmatrao ni u formi nacrta ni prijedloga na ovom domu. SDP BiH ovim putem poziva parlamentarnu većinu koju predvode HDZ i SDA u Domu naroda da hitno razmatraju zakon kako bi procedura u oba doma bila izjednačena – saopoćeno je iz SDP-a.

Nažalost, dodaje se u saopćenju, obzirom na inertnost Vlade FBiH, kao i pojedinih opština, ovih dana se uprkos protivljenju mještana lokalne zajednice nastavlja gradnja mini hidrocentrala koje su ranije dobile dozvole poput ove na Neretvici (opština Konjic).

– Evidentno je bilo sumnjivih radnji kada je u pitanju izdavanju istih i zbog toga je potrebna cjelovita revizija postupka i procedura svih izdatih dozvola – tvrde u SDP-u.

– Na potezu su premijer Novalić i Vlada Federacije BiH, kao i rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH. Imaju konkretnu priliku za djelovanje, umjesto deklarativnih zalaganja i floskula koje smo u proteklom periodu mogli čuti od njih – poručuju z SDP-a.