Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP traži vanredne sjednice oba doma Parlamenta FBiH

dom naroda pfbih2

Zastupnici i delegati Socijaldemokratske partije (SDP) BiH predali su zahtjeve za održavanje vanrednih sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH, sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je novo kreditno zaduženje bh. građana kod Međunarodnog monetarnog fonda, koje je odobrilo Fiskalno vijeće BiH – saopćeno je iz ove stranke.

Imajući u vidu da javnosti nije predstavljeno Pismo namjere prema MMF-u niti je objašnjena namjena novog kreditnog zaduženja, zastupnici i delegati SDP BiH smatraju da na vanrednim sjednicama Parlamenta FBiH građanima moraju biti prezentirani planirani utrošci kreditnih sredstava.

Također, zastupnici i delegati SDP-a traže da ove sjednice budu direktno prenošene na televizijskim kanalima javnih emitera.

-S obzirom da se novo zaduženje uzima po modelu grejs perioda od četiri godine, sa rokom otplate od 13 godina, jasno je kako se radi o Pismu namjere koje je, prije svega, trebalo biti predočeno javnosti, a nakon toga dostavljeno državnom i entitetskim parlamentima na razmatranje, jer će upravo parlamenti na koncu provoditi veliki dio onoga sto su čelnici izvršne vlasti dogovorili sa MMF-om – navodi se u saopćenju za javnost SDP-a.