Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: U ozbiljnim reformama moraju se tražiti najbolja rješenja

BiH

predsjednistvo sdp bih

Socijaldemokratska partija BiH smatra da je jučerašnji prekid sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH „samo još jedan od dokaza da vladajuća koalicija SDA i SBB-HDZ ne funkcionira, pa čak ni po pitanju kapitalnih reformskih zakona koje predlaže Vlada koju čine njihovi predstavnici“.

– Bitno je napomenuti da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, bez ijednog usvojenog amandmana, dok je SDPBiH predložio 88 amandmana na zakon, koje je Vlada odbila uz neuvjerljiva i neozbiljna obrazloženja. Činjenica da na tekst vladinog zakona ima više od 100 amandmana pokazuje da postoji ozbiljan problem, jer se radi o zakonu oko kojeg bi se trebao postići najveći mogući društveni koncenzus u smislu rješenja, što, očigledno, nije moguće ni u vladajućoj koaliciji – navodi se.

U saopćenju za javnost SDPBiH očekuju „od Vlade i parlamentarne većine da, prije svega, shvate kako se u ozbiljnim reformama, kao što je penzijski sistem, mora voditi aktivni dijalog i tražiti najbolja rješenja, a ne igrati neozbiljna politička igra, kojoj svjedočimo mjesecima u režiji Novalićeve vlade“.

– Jučerašnja situacija ponovo pokazuje da ova Vlada nema kapacitet, niti znanje, za vođenje ozbiljnih reformi. Mehanizam koordinacije je također doživio potpuni fijasko, jer očigledno ne funkcionira odnos između Parlamenta i Vlade unutar FBiH, a kamoli odnos između entiteta i države. Stoga, pozivamo čelnike vladajuće koalicije da se, konačno, uozbilje i da počnu raditi svoj posao, odnosno, da iskoriste ovo dodatno vrijeme i još jednom ozbiljno razmotre ponuđene amandmane, ukoliko zaista žele da imamo reformu koja znači napredak za postojeće i buduće penzionere – ističu iz SDPBiH.