BiH

SDP: U ozbiljnim reformama moraju se tražiti najbolja rješenja

13/01/2017

Socijaldemokratska partija BiH smatra da je jučerašnji prekid sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH „samo još jedan od dokaza da vladajuća koalicija SDA i SBB-HDZ ne funkcionira, pa čak ni po pitanju kapitalnih reformskih zakona koje predlaže Vlada koju čine njihovi predstavnici“.

– Bitno je napomenuti da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, bez ijednog usvojenog amandmana, dok je SDPBiH predložio 88 amandmana na zakon, koje je Vlada odbila uz neuvjerljiva i neozbiljna obrazloženja. Činjenica da na tekst vladinog zakona ima više od 100 amandmana pokazuje da postoji ozbiljan problem, jer se radi o zakonu oko kojeg bi se trebao postići najveći mogući društveni koncenzus u smislu rješenja, što, očigledno, nije moguće ni u vladajućoj koaliciji – navodi se.

U saopćenju za javnost SDPBiH očekuju „od Vlade i parlamentarne većine da, prije svega, shvate kako se u ozbiljnim reformama, kao što je penzijski sistem, mora voditi aktivni dijalog i tražiti najbolja rješenja, a ne igrati neozbiljna politička igra, kojoj svjedočimo mjesecima u režiji Novalićeve vlade“.

– Jučerašnja situacija ponovo pokazuje da ova Vlada nema kapacitet, niti znanje, za vođenje ozbiljnih reformi. Mehanizam koordinacije je također doživio potpuni fijasko, jer očigledno ne funkcionira odnos između Parlamenta i Vlade unutar FBiH, a kamoli odnos između entiteta i države. Stoga, pozivamo čelnike vladajuće koalicije da se, konačno, uozbilje i da počnu raditi svoj posao, odnosno, da iskoriste ovo dodatno vrijeme i još jednom ozbiljno razmotre ponuđene amandmane, ukoliko zaista žele da imamo reformu koja znači napredak za postojeće i buduće penzionere – ističu iz SDPBiH.

Komentari