Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Ulice i ustanove ne mogu nositi nazive po dokazanim fašistima

BiH

predsjednistvo sdp

Konstituirajuća sjednica Odbor za afirmaciju i zaštitu vrijednosti antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine upriličena je jučer, a taj odbor kao stalno radno tijelo Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, bavit će se afirmacijom, promocijom i zaštitom tekovina antifašizma.

Odbor je usvojio i javni poziv svim nadležnim nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH da izmjene nazive ustanova, ulica i trgova koji nose imena po dokazanim fašistima i njihovim saradnicima, te presuđenim ratnim zločincima, ali i da obustave svaki vid jačanja fašističkih i nacionalističkih ideja u BiH.

Za predsjednika Odbora za afirmaciju i zaštitu vrijednosti antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine imenovan je Muzafer Šehović.

Taj odbor također će se baviti promocijom vrijednosti nastalih na NOB-u periodu od 1941. do 1945. godine, te afirmaciji značaja Rezolucija I i II zasjedanja Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja (ZAVNOBiH), kao i zaštiti tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata za demokratsku i multietničku BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Poseban rad Odbora bit će usmjeren na razotkrivanja, osvjetljavanja i zaustavljanja kontinuiranog djelovanja na falsificiranju, iskrivljavanju i devalviranju historijskih činjenica o ulozi Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) i Josipa Broza Tita u Narodnooslobodilačkoj borbi i Socijalističkoj revoluciji, te poslijeratnom razvoju BiH.

Kako je saopćeno iz SDP-a, zbog sve prisutnijeg porasta fašističkih ideja u BiH, članovi odbora kontinuirano će raditi na sprječavanju bilo koji oblika fašističkog djelovanja, poricanja genocida i ratnih zločina, ali se i boriti na razotkrivanju i suprotstavljanju politikama etnonacionalističkih vlasti i nacionalnoj podjeli zemlje, te raditi na sprječavanju širenja međunacionalne mržnje i netolerancije.

Odbor okuplja antifašiste iz političkog i općedruštvenog miljea cijele BiH, koji će kontinuirano raditi na afirmaciji slobode, jednakosti, pravde i solidarnosti među narodima u BiH.

Fokus izrade programa djelovanja bit će afirmacija i zaštita tekovina antifašističke borbe naroda BiH, te će poslužiti kao smjernice za dalji rad i djelovanje SDP-a i njenih zastupnika na svim nivoima vlasti, saopćeno je iz SDP-a.