Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP uputio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ukidanje diskriminacije glasača iz dijaspore

hasan muratovic

Socijaldemokratska partija BiH je danas, simbolično, na Međunarodni dan izbjeglica, kada se čitav svijet podsjeća na ugrožavanje dostojanstva i ljudskih prava izbjeglica i prognanika, odlučila uputiti Zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi iz člana 3.15. Izbornog zakona, kojom se naši državljani van BiH naročito diskriminišu.

Prema riječima Hasana Muratovića, zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, u BiH je prisutan trend masovnog iseljavanja stanovništva pod trenutnom vlašću, pa je vrlo moguće da uskoro budemo imali više glasača u inozemstvu, nego unutar naše države.

„SDP BiH je od Centralne izborne komisije BiH ranije tražio izjašnjenje o zakonskoj osnovi za provođenje procedure kojom se uvjetuju državljani BiH, koji su bili registrovani za glasanje iz inozemstva na ranijim izborima, da moraju ponovno uoči svakog izbornog ciklusa popunjavati i dostavljati dodatne obrasce i kopije identifikacionih dokumenata za učešće na svakim sljedećim izborima. U svom odgovoru CIK BiH ne navodi nikakvu ustavnu osnovu za svoje postupanje, nego ističe da je samo članom 3.15 Izbornog zakona propisano da su državljani koji su u inozemstvu, kao i ono sa statusom izbjeglog lica, da bi se nalazili u izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH, dužni podnijeti prijavu CIK-u za svake izbore. Provedba spomenute odredbe za posljedicu ima da je BiH „izgubila“ više stotina hiljada glasača u inozemstvu zbog nametanja stalne obaveze re-registracije. Navedeno postupanje CIK-a, koje smatramo neustavnim, prouzročilo je značajnu štetu kojom je de facto uskraćeno puno izražavanje izborne volje stanovništva, ali suštinski indirektno onemogućen politički pluralizam i pravo političkog zastupanja pod jednakim uslovima tih građana u sredinama iz kojih potiče prognano, izbjeglo ili iseljeno stanovništvo“, navodi Muratović i dodaje da je članom IV Aneksa 3. Okvirnog sporazuma za mir u BiH precizirano da svi državljani imaju jednako pravo glasa, a da se korištenje prava glasa izbjeglica valja tumačiti kao potvrda njihove namjere povratka u BiH.

„Ova prava su regulisana i drugim dokumentima, poput Dokumenta Konferencije o sigurnosti i suradnji u Evropi (KESS), sadržanim u Aneksu 3. Dejtonskog sporazuma, dok i Ustav BiH u članu 2. utvrđuje da sve osobe na teritoriju BiH uživaju pravo na slobodu kretanja i prebivanja. Iz navedenog jasno proizlazi da naši državljani u inozemstvu imaju jednako pravo da budu upisani u Centralni birački spisak, te da oni koji su u spisak upisani u skladu sa zakonom imaju trajno pravo učešća u izbornim procesima u BIH. Praksu CIK-a, kojom se od državljana BiH u inozemstvu zahtijeva ponavljano registrovanje za izbore prilikom svakom izbornog ciklusa, smatramo diskriminatornom i neustavnom“, navodi Muratović.

SDP smatra da je određivanje dodatnih uvjeta za učešće na izborima državljana BIH u inozemstvu, mimo zakonom preciziranih izbornih procedura, diskriminacija ove populacije, te kršenje navedene ustavne odredbe, ali je u koliziji i sa drugim odredbama Izbornog zakona.

„Potpise za ovaj Zahtjev su, osim federalnih zastupnika SDP-a, svojim potpisima podržali i zastupnici Demokratske fronte, HDZ 1990 i dva nezavisna zastupnika. Očekujemo da po našoj apelaciji Ustavni sud riješi što prije, kako bi već na sljedećim izborima bilo osigurano ustavom zagarantovano jednako pravo glasa svim građanima BiH, neovisno o njihovom prebivalištu“, zaključuje Muratović.