Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izmjene izbornog zakona

SDP: Uvođenje savremenih tehnologija je značajan iskorak

FOTO: Fena
Nermin Nikšić

SDP smatra da je zaštita integriteta izbornog procesa jedan od ključnih koraka zaštite demokratskog sistema, te pozdravlja ovu odluku Schmidta

Socijaldemokratska partija (SDP) oglasila se saopćenjem nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH.

SDP smatra da je zaštita integriteta izbornog procesa jedan od ključnih koraka zaštite demokratskog sistema, te pozdravlja ovu odluku Schmidta.

-Jedan od temeljnih demokratskih principa jeste da građani biraju i mogu biti birani na ravnopravnim osnovama, bez intervencija i manipulacija njihovom voljom.

Nažalost, malverzacijama i zloupotrebama izbornog procesa i falsifikovanju volje glasača smo svjedočili na svim izborima, u sve većem intenzitetu iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. Iako ostaje žaljenje što paket integriteta nije usvojen od strane domaćih aktera, uvođenje savremenih tehnologija je ipak značajan iskorak koji se mora pozdraviti – navodi se u saopćenju.

Iz SDP-a su istakli kako su stranke trojke nastupale posvećeno u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona, te da su tražili kompromis i nudili rješenja.

-Tako ćemo nastaviti da djelujemo i u svim daljim procesima. Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku Visokog predstavnika kao pozitivan iskorak te da zajedno radimo na svim drugim pitanjima, čije rješavanje je nužno za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Presudno je važno je da nastavkom zajedničkog rada na kreiranju sigurnog, stabilnog i razvijenog društva, činitelji političkog poretka vrate povjerenje građana u domaće političke strukture – poručeno je iz SDP-a.