Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Vlada FBiH nema parlamentarnu većinu

Vlada FBiH – Novalic

Izjava federalnog premijera Fadila Novalića o tome da njegova Vlada ima jasnu podršku, zbog toga što je jučer na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH imala potrebnu parlamentarnu većinu za usvajanje predloženih zakona, u najmanju ruku, predstavlja obmanjivanje javnosti.

Ono što je premijer Novalić svjesno prešutio jeste činjenica da je na jučerašnjem dnevnom redu sjednice Doma naroda većina predloženih zakona bila ona iz mandata Vlade FBiH predvođene Socijaldemokratskom partijom BiH i da je bilo logično da će delegati SDP-a glasati za te zakone.

Radi se o zakonima koje su godinama blokirali upravo SDA i HDZ, a koji sada sebi žele pripisati zasluge za njihovo pripremanje. Ništa od ovih manipulacija ne može promijeniti činjenicu da Vlada Fadila Novalića još nije prema Parlamentu uputila bilo šta vrijedno spomena.

Jučerašnje glasanje za zakone nikako ne znači da delegati SDP-a u Domu naroda podržavaju rad ove Vlade, što dokazuje i njihov Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi, koji je dobio podršku 24 delegata Doma. Dokaz tome jeste i to da su delegati SDP-a bili protiv Izvještaja o radu Agencije za bankarstvo FBiH i Federalne regulatorne agencije za energiju, a koji su bili predloženi od strane aktuelne Vlade FBiH, što jasno dokazuje da ona nema parlamentarnu većinu.

Također, to ne znači da će zastupnici SDP-a u Parlamentu Federacije glasanjem za zakone, koje je predložila Vlada predvođena Nerminom Nikšićem, dati podršku Vladi premijera Novalića, nego zakonima koji su odavno trebali biti usvojeni. Žalosno je da premijer Novalić pokazuje potpuno nepoznavanje rada Parlamenta i političkih odnosa koji u njemu vladaju.

Međutim, ono što je još više iznenađujuće jeste podrška HDZ-a usvajanju zakona koje je predložila Vlada prevođena SDP-om, a koju je Marinko Čavara, bivši predsjednik Kluba HDZ-a u Federalnom parlamentu, a sadašnji predsjednik FBiH, godinama proglašavao neustavnom i nelegalnom, što jasno dokazuje da je HDZ godinama, kao što sada radi premijer Novalić, obmanjivao javnost i građane FBiH.