zvornik

Nemaju vremena za nacionalizam, zajedno rade i zarađuju

Razlika je u tome što su se, uz tradicionalne kulture koje uspijevaju u ovom kraju, okrenuli novoj vrsti povrća. Riječ je o krastavcu kornišonu

Da Bosna i Hercegovina muku muči sa problemom nezaposlenih i nije neka novost. Slično je i sa poljoprivredom koja je u našoj zemlji na marginama. Ipak, nazire se svjetlo na kraju tunela. U to se uvjerila ekipa Fokus TV-a, koja je prethodnih dana boravila u Zvorniku.

Na obroncima Majevice ljudi su shvatili da im niko neće pomoći u rješavanju egzistencijalnih problema. Vratili su se zemlji i poslu od kojeg su preživljavale mnoge generacije prije njih.

Razlika je u tome što su se, uz tradicionalne kulture koje uspijevaju u ovom kraju, okrenuli novoj vrsti povrća. Riječ je o krastavcu kornišonu.

Cvijan Mihajlović i Milica Nikolić iz sela Jardan počeli su uzgajati kornišon i za sada su više nego zadovoljni.

Prednost je što imaju osiguran plasman u obližnje selo Gluminu, gdje posluje kompanija Voćar Promet.

Direktor ove kompanije Ahmed Hublić ističe da njihova kompanija pomaže zemljoradnicima sa svim materijalnim stvarima koje su potrebne za uzgoj kornišona, a na raspolaganju su i agronomi koji svojim savjetima pomažu da cijela priča bude uspješna.

Adriatic grupa stoji iza ovog projekta, koji bi mogao riješiti problem nezaposlenosti u dijelovima BiH u kojima je moguće baviti se zemljoradnjom.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“