SDP: Vladajuća koalicija žrtvovala put u NATO zbog kontrole nad OSA-om

sdp bih

Povodom netačnih tvrdnji čelnika vladajuće koalicije SDA-SBB-HDZ o tome kako SDP populističkom politikom blokira napredak BiH u procesu euroatlantskih integracija, želimo poručiti da SDP jedino želi i učinit će sve da blokira daljnju etničku podjelu BiH i njeno udaljavanje od vrijednosti na kojima počiva EU i NATO, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Upravo je koalicija SDA – SBB – HDZ, navode iz ove stranke dalje, pomognuta Savezom za promjene na državnom nivou, žrtvovala gotovo aktiviran MAP, kao zadnju stepenicu ka punopravnom članstvu BiH u NATO.

– Urađeno je to isključivo zbog želje da se uspostavi puna stranačka kontrola nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH. Time je umjesto da BiH čvrsto stane pod sigurnosni kišobran NATO-a, odabran sebični lični interes sa željom da se na taj način osigura zaštita nekoliko pojedinaca zbog njihovih kriminalnih radnji iz prošlosti. Vladajuća koalicija jasno je pokazala kako je zbog nekoliko sumnjivih stranačkih čelnika spremna žrtvovati sve građane i opasno se kockati sa budućnošću BiH – navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Iz ove partije navode da podsjećaju čelnike nove koalicije u FBiH, da su sve javne investicije u FBiH zaustavljene u proteklih godinu dana isključivo zbog njihove borbe oko zaposjedanja fotelja u najprofitabilnijim preduzećima.

– Vlast koju je predvodio SDP je u periodu od 2011. – 2014. godine godišnje gradila 20 kilometara autoceste, u rudnike uložila više od 200 miliona KM, a penzije povećala dva puta – navode iz SDP-a.

– Trenutna vlast nije u stanju pošteno ni otvoriti dionice autoputa koje je započela i izgradila bivša vlast i samo ovakvoj vlasti je moguce da otvori autoput, a da nakon toga gužve budu još veće. U rudnike još nisu uložili niti marku, a penzije isplaćuju iz kreditnih zaduženja dok o povećanju penzija i ne pomišljaju. Sve ovo nam je donijelo “bošnjačko jedinstvo” u kojem glavnu riječ vodi HDZ i njen predsjednik Dragan Čović.

U nacrtu budžeta FBiH za 2016. godinu nije planirana niti jedna marka za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, koji je na snazi i za koji su glasali i predstavnici trenutno vladajućih stranaka.

Jasno je kako njih borba protiv korupcije i organiziranog kriminala ne zanima, jer znaju da bi mnogi među njima morali polagati račune kada bi se ovaj zakon počeo primjenjivati. Umjesto novca neophodnog za efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije, koalicija SDA-SBB-HDZ predsjedniku FBiH čak za 100 posto je povećala iznos novca kojeg Marinko Čavara može podijeliti kako želi, kome želi, bez bilo kakvih kriterija i to iz vile u koju namjerava preseliti sebe i svoj kabinet.

Mi u SDP-u ćemo uvijek biti protivnik i opozicija takve vlasti, a bajke o tome kako se politikom koju vodi trenutna vlast ubrzava put BiH ka EU i NATO, čelnici vladajućih stranaka mogu pričati samo sebi, jer svim onim što u praksi rade oni BiH samo guraju unazad. Na sceni je pokušaj dodatne podjele, prije svega FBiH po nacionalnom ključu, što bi bio smrtni udarac našoj domovini BiH. Protiv takve vlasti i takve politike SDP će se uvijek boriti, jer je to naša politička i patriotska dužnost – stoji u saopćenju SDP-a, prenosi Patria.