Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Vlast izgubila povjerenje svih potencijalnih kreditora

predsjednistvo_sdpbih

Socijaldemokratska partija (SDP) smatra da je jučerašnji pokušaj zaduženja Federacije BiH novom emisijom trezorskih zapisa doživio “potpuni krah.”

-Iako je Vlada FBiH pokušala prodati 30 miliona KM trezorskih zapisa, putem Sarajevske berze, prodato je samo 5 miliona KM. Domaće komercijalne banke, kao isključivi dosadašnji kupci federalnih trezorskih zapisa i obveznica, odlučili su ignorisati pokušaj Vlade FBiH za daljim zaduženjem i time jasno dali poruku šta misle o njenom radu – navode iz SDP-a i pitaju federalnog premijera i ministricu financija “da li se FBiH sprema bankrot”.

Uz ocjenu kako je aktualna federalna vlast izgubila povjerenje svih potencijalnih kreditora, u saopćenju za javnost SDP-a se ističe kako to u opasnost dovodi penzioni i zdravstveni sistem, te boračka i socijalna davanja koja ne mogu funkcionirati bez stabilnog i održivog budžeta FBiH.

-Očekujemo od Vlade FBiH da hitno izađe sa prijedlogom mjera za prevazilaženje ove situacije, jer će u protivnom egzistencija stotina hiljada građana FBiH biti dovedena u pitanje – zaključuje se u saopćenju SDP-a.