Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Vlast ne zanima borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

BiH

sdp pred1

Socijaldemokratska partija BiH podsjeća javnost, građane, a naročito koaliciju SDA, SBB i HDZ da se 1. augusta 2016. godine navršilo tačno dvije godine, kako je na snagu stupio Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nažalost, zbog ignorancije i bahatog odbijanja njegove provedbe od strane trenutne vlasti u FBiH, ovaj zakon i dalje je mrtvo slovo na papiru.

Radi se o jednom od ključnih zakonskih instrumenata iz paketa “antikoruptivnih zakona”, koji je Parlament Federacije BiH usvojio u proljeće 2014. godine. Umjesto što se međusobno varaju po raznim ugostiteljskim objektima, čelnicima SDA i HDZ bilo bi pametnije da se posvete provedbi ovog Zakona, što je njihova obaveza.

Zakonom je, pored ostalog, propisano i uspostavljanje posebnih pravosudnih institucija u okviru Vrhovnog suda i Federalnog tužilaštva FBiH. One su nadležne za krivično gonjenje i suđenje najtežih oblika korupcije, organiziranog kriminala, terorizma, privrednog kriminala i privatizacijskih prevara na teritoriju cijele FBiH.

Iako su pod pritiskom građanskih protesta iz februara 2014. sve parlamentarne stranke, izuzev HDZ BiH, glasale za ovaj zakon trenutna vlast nije ništa poduzela da se on počne primjenjivati.

To se posebno odnosi na Vladu Federacije BiH. Vlada SDA-SBB-HDZ najprije nije utrošila novac predviđen u Budžetu za 2015. godinu, koji je Vlada predvođena SDP BiH ostavila za te namjene, kao što nije utrošila nijednu KM za provođenje ovog Zakona i iz Budžeta za 2016. godinu.

Sasvim je jasno da vladajuće stranke, naročito SDA i SBB, koji su glasali za donošenje ovog Zakona, po ko zna koji put varaju građane i samo se deklarativno zalažu za borbu protiv korupcije i kojekakve cunamije, dok apsolutno ništa konkretno ne rade u tom pravcu.

Postavlja se pitanje kakva smo to država u kojoj od volje nekoliko moćnika zavisi hoće li se Zakon koji je na snazi provoditi u praksi i kome to odgovara da za krivična djela iz nadležnosti posebnih odjela uspostavljenih ovim Zakonom trenutno sude stvarno nenadležni općinski i kantonalni sudovi?

To može odgovarati isključivo raznoraznim korumpiranim vlastodršcima i njima bliskim interesnim grupama i pojedincima koji su nastavili sa nezakonitim bogaćenjem na štetu “svojih” naroda čije interese navodno svim silama štite.

SDP BiH nikada neće odustati od provođenja ovog zakona i odlučne borbe protiv korupcije i nastavit ćemo se boriti za početak njegove primjene. Ovim putem naročito pozivamo Delegaciju EU u BiH, koja je pružila vrlo konkretnu pomoć da se ovaj zakon pripremi i usvoji u Parlamentu, da izvrši potrebni pritisak na vlast da provodi zakone koji su na snazi. Na taj način će pokazati na djelu da zaista želi pomoći u borbi protiv korupcije, kao najveće rak rane u našem društvu.

sdp