Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatvorena jedina mesara u Srebrenici

durakovic – mesara

Nakon četiri mjeseca rada, jedina mesara u Srebrenici je zatvorena. Načelnik općine Ćamil Duraković potvrdio je za novinsku agenciju Patria ovu informaciju te dodao:

– Općina je u protekle četiri godine pomogla različite zanate. Pozajmicama smo pomogli da se otvori pekara, mesara, automehaničarska radionica… Nažalost, svi uglavnom zloupotrijebe dobru volju lokalne zajednice, uzmu pozajmice i onda za kratko vrijeme zatvore radnje. Učinit ćemo sve da te pojedince krivično gonimo.

Duraković postavlja kaže logično pitanje, ako nema ko da kupuje meso, odnosno da nije ekonomski isplativo držati mesaru, kako je rahmetli Ahmo Begić više od 10 godina imao radnju i radio.

– Ima naravno i ta ekonomska dimenzija, ali ponavljam spremni smo bili i uvijek ćemo pomoći otvaranje radnji, samo je pitanje ponude i cijena i koliko su zaista pojedinci iskreni kada se obrate nama za novčane pozajmice za pokretanje biznisa. Pa ne može se preko noći obogatiti, a posebno ne u Srebrenici, poručuje Duraković.

Vlasnik mesare na otvaranju radnje rekao je da je od Općine dobio pozajmicu od 10.000 KM za pokretanje biznisa, te da će sredstva vratiti bez kamate. Već tri godine u Srebrenici ne radi ni pekara.

Načelnik Duraković potcrtava da Srbi koji žive i rade u Srebrenici, uglavnom sve što im treba kupuju u susjednom Bratuncu ili Bajinoj Bašti u Srbiji.

– Srebrenica im služi samo za dobijanje plata, a novac ostavljaju drugdje, ne u svom gradu, napominje Duraković.