BiH

reakcije

SDP: Zaključci NSRS još jedno “bacanje prašine u oči” Dodika i SNSD-a

12/11/2019

Smatraju da su postupci NSRS "dodatni dokaz da je za našu državu pristupanje NATO-u presudno važan interes"

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH usvojene zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) smatra još jednim bacanjem prašine u oči Milorada Dodika i SNSD-a, čime želi skrenuti pažnju s katastrofalnog političkog i ekonomskog stanja u manjem bh. entitetu.

– Nakon bezbroj prijetnji referendumima, rezolucijama, stavovima i mišljenjima, ti zaključci su novina u Dodikovom arsenalu prijetnji, a kao i sve dosadašnje, završit će neslavno na smetljištu bosanskohercegovačke političke scene. Dodik ovim potezom želi sakriti činjenicu da nema pristup u Vijeće ministara BiH, da njegov manevarski prostor postaje sve manji, te kako se, u konačnici, pokazuje da politika izolacionizma nema budućnost.

Zaključci imaju intenciju održati nacionalnu napetost, iako tragikomično djeluje da jedan Dodik upozorava svjetske sile i nastoji ukinuti Ured visokog predstavnika, što je njegova decenijska rutina, mada je i sam svjestan da sa entitetske pozicije ne može derogirati Ustav BiH, niti uticati na međunarodne faktore – naglasili su iz SDP-a BiH.

Smatraju da su postupci NSRS “dodatni dokaz da je za našu državu pristupanje NATO-u presudno važan interes”.

– Jedino pristupanje NATO savezu može staviti tačku na nacionalističke i separatističke igrokaze od kojih niko nema koristi, ali štetu zbog stalne neizvjesnosti, političkih prepucavanja i radikalizma zasigurno trpe svi građani, uskraćeni za realne inicijative za poboljšanjem životnih prilika, ali i za šansu za gradnju sigurne budućnosti u okvirima EU i NATO saveza – poručili su iz SDP-a.

Jasno je, kaže se dalje u saopćenju iz SDP-a, da će i ti zaključci ubrzo pasti u zaborav, kao i odavno izblijedjela nikada zaživjela inicijativa SDA o ukidanju imena entiteta RS, te da će zaključci poslužiti za dnevnopolitičke svrhe kreiranja lažne slike o navodnoj borbi za izmišljene ‘nacionalne’ interese.

– Ono što ostaje je ozlojeđenost građana, siromaštvo, besperspektivnost i masovni bijeg građana iz oba entiteta u Njemačku i druge stabilne članice EU i NATO saveza, u kojim ih niko neće plašiti niti nacionalnom, niti ekonomskom egzistencijom – navodi se u saopćenju iz SDP-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.