Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Zašto šute Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić?

nermin-niksic-sdp

Neprihvatljive ocjene i uplitanja u unutrašnje odnose BiH, od strane najviših zvaničnika vlasti u Republici Hrvatskoj nastavljaju se iz dana u dan, a zvaničnici BiH o tome šute, čime pokazuju svoju nedoraslost vremenu i pozicijama na kojima se trenutno nalaze, navodi se u saopćenju za javnost Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Iz SDP-a poručuju kako posljednji istupi predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović samo potvrđuju “kontinuitet politike uplitanja i dodatnog destabiliziranja odnosa i prilika u BiH.”

-Za sve to vrijeme Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH kao odgovor nude samo muk – navodi se u saopćenju, uz napomenu da se to posebno odnosi na Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića koji bi, “prema deklarisanim stavovima svoje SDA, prvi trebali stati u odbranu interesa BiH koji se ovakvim istupima jasno ugrožavaju.”

Teze o „emancipaciji BiH“ osim što su, kažu u SDP-u, uvrjedljive za sve građane BiH, u sebi nose i pokušaj revizije i relativizacije historijiskih fakata.

-To se, prije svega, odnosi na nečasnu politiku vlasti Republike Hrvatske prema BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, kada je formirana paradržava Herceg-Bosna, čije kompletno rukovodstvo je osuđeno za brojne ratne zločine pred Tribunalom u Hagu, a koji su bili rezultat politike stvaranja etnički čiste Herceg-Bosne. Ako je potrebno „emancipirati“ BiH, to se ne može raditi bez jasne i nedvosmislene osude politike stvaranja ove paradržave, koja i dalje dominira kako u politici HDZ BiH, tako očito i u politici zvaničnog Zagreba. Upravo takva politika od BiH pravi državu sa posebnim potrebama, o kojoj se onda kao trebaju starati neki inostrani emancipatori – saopćeno je iz SDP-a BiH.