Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Aktuelnu vlast u FBiH ne zanimaju antikorupcioni zakoni

BiH

sdp bih

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić primio je u posjetu ambasadora Švicarske u našoj zemlji Heinricha Maurera, a tema posjete bio je razgovor o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Ambasador Maurer je Nikšića informisao o tome kako je Švicarska jedan od najvećih donatora, a u posljednih 20 godina 900 miliona KM je iz ove zemlje, u razne projekte, implementirano u BiH.

„Zahvaljujući tome da Švicarska ima veliku zajednicu bh. građana, naša zemlja je najviše radila na projektima koji su od značaja za građane BiH. Švicarska je vrlo aktivna na polju razvoja lokalne samouprave, razvoja zdravstvenog sistema i ulaganja u ekonomske projekte, sa naglaskom na projekte zapošljavanja. Nedavno je usvojena nova četverogodišnja strategija za BiH, koja počinje od 2016. godine. Naravno, pri našem radu u BiH računamo na pomoć političkih predstavnika, kako bi naše projekte što bolje proveli u djelo“, rekao je Maurer, kojeg je najviše zanimalo mišljenje predsjednika SDP-a o posljednjem Izvještaju Evropske komije o napretku BiH.

Predsjednik Nikšić se zahvalio na angažmanu i pomoći Švicarske u našoj zemlji, navodeći i svoja lična pozitivna iskustva u radu sa institucijama ove zemlje.

„Podrška institucijama i konkretnim ekonomskim projektima u našoj zemlji je uvijek dobro došla. Pogotovo po pitanju zapošljavanja, na čemu je SDP godinama aktivan. Upravo sada Forum mladih SDP BiH provodi projekat „Radno iskustvo svima“, u kome želimo mladim ljudima omogućiti da im se volontiranje priznaje kao radni staž“, naveo je Nikšić.

Govoreći o Izvještaju Evropske komisije o napretku naše zemlje, predsjednik Nikšić je podsjetio kako je izvještaj za 2014. godinu ocijenjen negativnim po pitanju borbe protiv kriminala i korupcije, iako je federalni Parlament na prijedlog Vlade predvođene SDP-om te godine usvojio set antikorupcionih zakona usklađenih sa EU standardima.

“Međutim, u tom Izvještaju je ta informacija u potpunosti zanemarena, odnosno, iz nekog razloga, prešućena. U Izvještaju o napretku iz ove godine, također, ne postoji napredak na polju borbe protiv kriminala i korupcije, ali je Izvještaj za ovu godinu ocijenjen pozitivnim, jer je potpisana Reformska agenda, u kojoj je jedno cijelo poglavlje posvećeno borbi protiv kriminala i korupcije, ali nova vlast, do sada, ništa konkretno nije uradila po ovom pitanju, iako ima sjajne alate sa kojima se može boriti protiv ove pošasti. Umjesto toga, uradila je sve kako bi se odgodila primjena navedenih zakona”, rekao je Nikšić.

U federalnom Budžetu za 2015. godinu bilo je planirano oko 3,5 miliona KM za formiranje posebnih odjela za provođenje antikorupcionih zakona, ali nijedna KM nije potrošena za te namjene, dok u nacrtu Budžeta za 2016. godinu uopšte ne postoje finansijska sredstva planirana za provođenje antikorupcionih zakona.

“U isto vrijeme, imamo formiranu Agenciju za upravljanje oduzetom imovinom, koju je također formirala Vlada predvođena SDP-om, ali nova vlast još nije dozvolila zapošljavanje radnika u tu agenciju, dok, u isto vrijeme, oduzeta imovina u vrijednosti od pet miliona KM propada“, zaključio je Nikšić, naglasivši da se na ovim primjerima pokazuju različiti aršini autora izvještaja o napretku u kojim se stanje i dešavanja u BiH ne prikazuju na relevantan način.

sdp