Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDPBiH na lokalne izbore izlazi sa sloganom “Za sve nas”

SDP na izbore ide sa sloganom “Za sve nas”

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić danas je u Sarajevu kazao da SDP, kao partija svih građana BiH, čvrsto opredijeljena za jedinstvenu BiH, na lokalne izbore u oktobru izlazi sa sloganom „Za sve nas“.

– Želimo i na taj način pokazati da se može graditi politika za sve građane u BiH, za sve ljude – istaknuo je Nikšić tokom druženja s novinarima, a povodom predstavljanja slogana.

Dodao je da žele pokazati da jesu partija cijele BiH, partija svih njenih građana.

– Želimo da BiH bude zemlja za sve nas, za sve njene građane. Propagirat ćemo da svi naši kandidati za načelnike, koji budu izabrani, budu načelnici za sve građane te lokalne zajednice. Jako nam je bitno da uz te ljude idu i što je moguće kvalitetnije vijećničke, odnosno odborničke liste SDP-a BiH i da i oni ostvare što bolji izborni rezultat – naveo je Nikšić.

Potcrtao je SDPBiH želi biti partija svih građana BiH „i radnika, i seljeka i inteligencije, svih onih koji socijaldemokratsku ideju osjećaju kao pravu ideju i onih koji BiH doživljavaju svojom domovinom“.

– Dat ćemo sve od sebe da se u ovoj kampanji fokusiramo samo na budućnost BiH, da prošlost ostavimo iza nas i da probamo sa što je moguće afirmativnijim pristupom doći do toga da se građani opredjeljuju prema tome ko će za njihovu lokalnu sredinu i lokalnu zajednicu učiniti više, odnosno ko nudi bolji program – istaknuo je predsjednik SDP-a.

Naveo je da je u fokusu njihovog programa za lokale izbore pitanje zapošljavanja građana.

– Na primjeru naših načelnika i gradonačelnika pokazujemo da, iako to nije izvorna nadležnost, nije zabranjeno načelnicima i gradonačelnicima da se bave tim pitanjima. Nije im zabranjeno da stvaraju povoljan ambijent, privlačenje privrednika, lokalnih, domaćih i stranih investicija i na taj način stvaranje ambijenta za dodatno zapošljavanje građana – kazao je Nikšić.

Dodao je da ne zanemaruju ni ono što jeste izvorna nadležnost lokalnih zajednica, pa u programu nude i konkretne odgovore za pitanja lokalne infrastrukture, socijalne pomoći i skrbi prema onima koji jesu u nadležnosti lokalnih sredina.

– U našem programu pokušavamo tražiti mogućnost da se u lokalnim sredinama pomogne onim najugroženijim, penzionerima i, svakako, tu je zaštita radničkih prava – istaknuo je Nikšić.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić kazao je da ova stranka izlazi na lokalne izbore u 98 općina u BiH, od čega su jedna trećina općine u Republici Srpskoj.

Imaju 2.066 kandidata za vijećnike i odbornike na predstojećim izborima i više od 30 kandidata za načelnike. Neki od kandidata za načelnike su isključivo SDP-ovi, neki su koalicioni sa Demokratskom frontom, dok podržavaju i nekoliko nezavisnih kandidata za načelnike.