Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDPBiH: VSTV BiH mora zaustaviti pravosudno-politički progon novinara

sdp-press5

Socijaldemokratska partija BiH smatra nedopustivim nastavak, kako navode, totalitarističke represije od strane pravosudnih organa entiteta Republika Srpska usmjerene ka novinarima Federalne televizije, Al Jazeera Balkans i portala Novi.ba, a sve zbog, navodnog, širenja vjerske i nacionalne netrepljivosti – saopćeno je danas iz ove stranke.

Podsjeća se da je u Banja Luci u petak održano prvo ročište u krivičnom postupku protiv šest novinara ovih medijskih kuća, zbog priloga emitovanog 2012. godine na FTV, povodom obilježavanja 20 godina postojanja RS, “uz neoprostivu šutnju institucija BiH i međunarodnih predstavnika”.

-Pozivamo VSTV BiH da odmah, po službenoj dužnosti, reaguje i zaustavi političko-pravosudni progon novinara nezabilježen u modernoj Evropi, jer je evidentno da vlast u RS i na ovaj način želi ugušiti medijske slobode u BiH – ističe SDP.

Ova stranka je stava da bi, ukoliko pravosudni organi ovog entiteta zaista žele kažnjavati govor mržnje, onda morali raditi u tri smjene, “a prvo bi se, što hitnije, morali pozabaviti istragom protiv čelnika Narodne skupštine RS-a”.

-Njihovim nedavnim sramnim priznanjima ratnim čelnicima RS, direktno su opravdali i slavili genocid, ratne zločine i etničko čišćenje počinjene za vrijeme agresije na BiH, što na najgrublji način vrijeđa žrtve i širi nacionalnu netrpeljivost. Osim toga, pravosudni organi bi se trebali pozabaviti i sa, skoro, svakodnevnim govorom mržnje i širenjem nacionalne netrepljivosti iz manjeg bh. entiteta, često i od strane RTRS i njihovih masno plaćenih medijskih stručnjaka – stav je SDP-a.

Kako ocjenjuje, “začuđujuća je i šutnja vladajuće koalicije u BiH, koja svojim prešućivanjem ovakvih pritisaka na novinare, opravdava i podstiče zloupotrebu pravosuđa i time od BiH pravi jedini prostor u Evropi, gdje novinari idu u zatvor ukoliko rade svoj posao”.