Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDS: Dopuna krivične prijave protiv direktora “Šuma RS”

BiH

sume_rs

Srpska demokratska stranka (SDS) podnijela je danas Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu dopunu krivične prijave protiv Rista Marića, direktora Javnog preduzeća „Šume RS“, zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi, saopćeno je iz ove stranke.

-Prema nalazima nezavisnog revizora i podacima Uprave za indirektno oporezivanje, direktor Marić je u 2016. godini izbjegao da prikaže kao prihod naknadu od uplata vlasnika privatnih šuma u iznosu većem od 2.670.000 KM čime je dao lažne podatke o stečenom oporezivom prihodu i izbjegao plaćanje izlaznog PDV-a u iznosu od 454.057 KM – tvrdi se u saopćenju SDS-a.

Navode i da je Marić prema podacima iz revizorskog izvještaja, „lažnim vođenjem poslovnih knjiga izbjegao i da prikaže obaveze po osnovu poreza na dobit u iznosu od 586.069 KM što je utvrdila i Poreska uprava RS-a“.

SDS je u augustu ove godine podnijela Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu krivičnu prijavu protiv Rista Marića zbog postojanja sumnje da je prikrio obaveze prema nerazvijenim općinama u iznosu od 4.146.891 KM neistinito prikazujući navedeni iznos kao dobit preduzeća.

Tražie od direktora „Šuma RS-a“ da zbog utvrđenih nepravilnosti u revizorskom izvještaju podnese ostavku na funkciju koju obavlja.