Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDS: Dugovi u zdravstvenom sistemu RS premašili milijardu i 200 miliona KM

41620631_10155429733136090_169180333747470336_n

„Ukupni dugovi u zdravstvenom sistemu Republike Srpske su premašili milijardu i 200 miliona KM, a to je blizu dva godišnja budžeta Fonda zdravstva“, upozorio je danas šef Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu Srpske demokratske stranke Neno Dobrijević.

„To je opasna granica duga i postavlja se logično pitanje kako vratiti takve dugove, koji su nastali na razne načine. Poreskoj upravi zdravstvene ustanove duguju 161 milion KM, prema Fond PIO ti dugovi u zadnjih sedam godina porasli su 19 puta“, kaže Dobrijević te dodaje da sada imamo problem sa odlaskom ljudi u penziju.

Kreditna zaduženja, kako kaže, takođe, se kreću između 300 i 400 miliona KM, ne računajući neplaćene dugove prema dobavljačima i zdravstvenim radnicima.

„Imamo dugovanja prema radnicima u zavisnosti od ustanove do ustanove koja se kreću do nekoliko miliona KM. Odlazak naših kadrova u inostranstvo je gorući problem. Odlaze nam medicinske sestre i tehničari, ali i ljekari, anesteziolozi, radiolozi, hirurzi“, ističe Dobrijević.

On kaže da se našem zdravstvenom radniku koji prima platu od 850 KM ne isplati čekati reforma zdravstva, kada u Njemačkoj može imati platu do čak 2.000 eura.

„Zdravstvu Republike Srpske je neophodna racionalizacija u svim segmentima, počev od zapošljavanja nemedicinskog kadra kojeg ima oko 40 odsto. Zatim, moramo kontrolisati potoršnju i povećati platu medicinskom kadru“, rekao je Dobrijević, te istakao da ako se ovakvo stanje nastavi, medicinski radnici iz Srpske će biti migranti u Evropi.

Dobrijević zaključuje da oporavak zdravstvenog sistema u RS nije moguć ukoliko i struka lično i u javnosti ne iznese svoje stavove i probleme, kaže se u saopćenju za javnost.