Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDS protiv zahtjeva za smjenu ministrice Pendeš, Jusića i Jerinića

pendes-krsticevic
Foto: Anadolija

Poslanici SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neće podržati zahtjev poslanika SDP-a i DF-a za smjenu ministra odbrane BiH Marine Pendeš i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, jer su naredili i dozvolili upotrebu i učešće dijela Oružanih snaga BiH na ceremoniji obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske u Banjaluci.

Ovo je najavio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić iz SDS-a u raspravi o ovoj tački dnevnog reda, pojasnivši da se iza ovakve inicijative krije namjera da se u javnosti prikupi koji politički poen.

Prema njegovom mišljenju, sve je počelo političkom provokacijom Bakira Izetbegovića u vidu apelacije Ustavnom sudu BiH o ustavnosti Dana Republike Srpske koja je donijela višemjesečne rasprave koje nisu imale nijednu korist za građane.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević, komentarišući obrazloženje predlagača za smjenu u kojem se navodi da je Dan Republike Srpske osporio Ustavni sud BiH, naglasila je da je odluka tog suda sprovedena donošenjem novog zakona.

Prema njenim riječima, u obrazloženju za smjenu nije naveden nijedan član bilo kog zakona ili Ustava, nego je riječ o populizmu.

Podsjećajući da je angažovanje jedinice Oružanih snaga BiH na proslavi Dana Republike Srpske naredio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Pandurevićeva je navela da su oni čija se smjena traži bili dužni da provedu naredbu Ivanića, koji je u tom trenutku bio vrhovni komandant Oružanih snaga BiH.

“Oni su samo poštovali zakon i postupali u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima i obavezama. Da nisu postupili po Ivanićevoj naredbi povrijedili bi više propisa i zakona”, tvrdi Pandurevićeva.

Momčilo Novaković iz NDP-a rekao je da ne prihvata ništa što je napisano u obrazloženju zahtjeva za smjene Pendeševe, Jusića i Jerinića.

Predsjednik Kluba SBB-a Mirsad Đonlagić predložio je da se o imenima poslanici ne izjašnjavaju u paketu nego odvojeno o svakom od predloženih za smjenu, podsjetivši da je SBB-a ranije zatražio od Savjeta ministara BiH da Jusić, kojeg je ova stranka i predložila na to mjesto, bude razriješen ove dužnosti.

Šemsudin Mehmedović iz SDA upozorio je da se ne pogriješi u proceduri, jer je predviđeno da se o ovom zahtjevu izjasni i Savjet ministara BiH koji to nije učinio.

Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović smatra da je ovaj zahtjev šire ljevice koja postaje sve više ekstremna.

Njegov stranački kolega Predrag Kožul iz HDZ-a BiH smatra da Predstavnički dom treba da pohvali i podrži rad Pendeševe, Jusića i Jerinića.