Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDS traži neopozive ostavke rukovodstva policije RS

BiH

dragan lukac mup rs
FOTO Arhiva

Srpska demokratska stranka (SDS) zahtijeva od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, direktora policije Darka Ćuluma i načelnika Uprave MUPRS-a za organizovani i teški kriminalitet Darka Ilića da podnesu neopozive ostavke zbog, kako su saopćili, narušene bezbjednosti u Banjoj Luci i RS-u.

Podsjećaju da je za 20 dana počinjeno više krivičnih djela za koje niko nije odgovarao.

– Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta, a javnost do danas nije dobila odgovore na mnoga pitanja koja iz dana u dan postavljaju novinari i porodica nastradalog Dragičevića – navodi se u saopćenju iz te stranke.

Šest dana kasnije, kako dodaju, prijetnje smrću je dobio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija, kao i glavni okružni tužilac iz Banje Luke Želimir Lepir i njegov zamjenik Zoran Bulatović. Dan nakon toga, 31. marta, nekoliko minuta prije ponoći, ispaljena je zolja u zgradu „Euroherca“.

Nakon toga došlo je do novih incidenata i to na Romaniji. Lugar Ranko Simić iz Sokoca osumnjičen je da je u mjestu Ravna Romanija ubio Sašu Parlića iz Mokrog, dok su Veljko Maričić i Gordan Borovčanin ranili dva čovjeka sa istim imenom i prezimenom na Sokocu. Prije nekoliko dana uhapšen je Stefan Brkić zbog sumnje da je izbo Dejana Kostića Delu, jednog od vođa „Lešinara“. U centru Banje Luke sinoć je, svega nekoliko metara od Palate Republike, izboden sedamnaestogodišnjak koga je napao Zvjezdan Barjaktarević koji je i ranije privođen zbog učestvovanja u tuči.

– Lukač, Ćulum i Ilić danima ponavljaju da je sve u najboljem redu, da je situacija pod kontrolom i da građani ne treba da se brinu. Ali, građani brinu i sve su zabrinutiji. Sa pravom. Ako već ne umiju, neće ili ne mogu da zaustave ovaj talas nasilja, trojka na čelu policije mora da ponudi uvjerljive rezultate u riješavanju ovih slučajeva. Ako nisu ni to u stanju, neka se povuku. Ubijeđeni smo da u policiji RS ima sposobnijih, poštenijih i boljih ljudi za poslove koje ova trojka tako neuspješno obavlja – saopćeno je iz SDS-a.