Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV ga izabrao

Sead Alić ponovo izabran na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Srebrenici

sead_alic

Srebreničanin Sead Alić, koji trenutno obavlja funkciju predsjednika Osnovnog suda u tom gradu, u svoj rodni kraj se vratio 2008. godine, gdje je bez obzira na sve izazove i nedostatke kojih je bio svjestan, odlučio graditi karijeru

Predsjednik Osnovnog suda u Srebrenici Sead Alić, kojeg je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) ponovno imenovalo na tu poziciju, izjavio je za Fenu da je počastvovan povjerenjem koje je dobio od VSTV BiH, a posebno što je svih 15 članova Vijeća glasalo za njegov izbor.

– Ovom odlukom navišeg pravosudnog tijela dobili smo priznanje za dosadašnji rad, ali i veliku obavezu da ubuduće radimo još više, brže, bolje i pravednije. S obzirom da je ovo stručno tijelo vrednovalo rad kompletnog suda kao kolektiva, a ne samo moj lični rad i uspjeh, ovom prilikom zahvaljujem mojim kolegicama i kolegama za podršku i saradnju. Nije lako danas dijeliti pravdu, a poseban je izazov to raditi u Srebrenici, ali pravovremena pravda nema alternativu, i to će biti prioritet našeg budućeg rada – kazao je Alić.

Srebreničanin Sead Alić, koji trenutno obavlja funkciju predsjednika Osnovnog suda u tom gradu, u svoj rodni kraj se vratio 2008. godine, gdje je bez obzira na sve izazove i nedostatke kojih je bio svjestan, odlučio graditi karijeru.

Nakon genocida u Srebrenici, Alić je kao prognanik živio i školovao se u Banovićima, a nakon toga u Sarajevu upisuje Pravni fakultet.

Posao sudije je, objašnjava, jako složen, sudija mora pokazati visoke moralne vrijednosti i u jednoj maloj sredini je to veliki izazov, ali da bi radili ovaj posao, ističe on, morate ga voljeti.