Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki predsjednik

Biden: SAD će osigurati 600 miliona doza vakcina do kraja jula

Biden_zdravstvena_politika_AA (1)

“Sada smo na putu da imamo dovoljnu isporuku za 300 miliona Amerikanaca do kraja jula”, najavio je

Predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da će SAD do kraja ljeta imati dovoljno zaliha vakcina COVID-19 za imunizaciju 300 miliona Amerikanaca.

Biden je to izjavio u kompleksu Nacionalnih instituta za zdravstvo nedaleko od Washingtona prilikom posjete nekih od vodećih naučnika u državi na prvim crtama borbe protiv bolesti. Obišao je Laboratorij za virusnu patogenezu koji je stvorio vakcinu COVID-19, koju sada proizvodi Moderna i koja se uvodi u SAD i drugim zemljama, prenosi AP.

SAD je korak da premaši Bidenov cilj davanja 100 miliona doza vakcina u njegovih prvih 100 dana na vlasti, a u prve tri sedmice isporučeno je više od 26 miliona injekcija.

“Naš krajnji cilj je pobijediti COVID-19”, rekao je Biden.

Predsjednik je u četvrtak objavio da su SAD osigurale ugovorne obaveze od Moderne i Pfizera za isporuku 600 miliona doza vakcina do kraja jula – više od mjesec dana ranije nego što je prvotno predviđeno.

“Sada smo na putu da imamo dovoljnu isporuku za 300 miliona Amerikanaca do kraja jula”, najavio je.

Tempo vakcinacije mogao bi se dodatno povećati ako treće vakcina protiv koronavirusa proizvođača lijekova Johnson & Johnson dobije odobrenje Uprave za hranu i lijekove.

Razgovarajući s dr. Anthonyjem Faucijem, glavnim nacionalnim specijalistom za zarazne bolesti, Biden je naglasio da njegova uprava čini sve kako bi povećala snabdijevanje vakcinama i kapacitete za njihovo davanje.