Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam dana od smrti studentica Edite i Selme: Novi protest studenata i građana

Studenti traže istinu za stradale
FOTO: I. Kralj

Stotinjak studenata i građana Sarajeva okupilo se danas u blizini Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na protestu “Vi ovo dozvoljavate”, povodom smrti studentica Edite Malkoč i Selme Agić, koje su na tom mjestu prije sedam dana pregažene automobilom, javlja Anadolu Agency (AA).

Studenti su noseći transparente sa napisom “Ko je sljedeći… možda ja?” i “Ubistvo, a ne nesreća” blokirali raskrsnicu na kojoj su dvije djevojke tragično stradale.

Studenti kojima su Selma i Edita bile kolegice, na raskrsnici će, kako su rekli, biti do 18 sati. O blokadi raskrsnice upoznato je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Ovim, kako su sami kazali, nastoje potaknuti javnost da traži odgovornost povodom tragičnog događaja.

Agić i Malkoč je u 10. oktobra naveče, na pješačkom prelazu nedaleko od Filozofskog fakulteta, automobilom usmrtio 25-godišnji Sanjin Sefić. Ispostavilo se da je Sefić prošao kroz crveno svjetlo na semaforu brzinom od 100 kilometara na sat.

Studenti traže istinu za stradale

Nakon nesreće, Sefić je pobjegao u Srbiju preko graničnog prijelaza Uvac. Dva dana kasnije, u noći s 12. na 13. oktobar, Sefić je priveden Višem sudu u Novom Sadu koji mu je odredio ekstradicioni pritvor do dva mjeseca. Nije potvrđeno kada će biti izručen BiH.

Nezadovoljni studenti su nakon pogibije svojih kolegica više puta održali mirna okupljanja.

Naveli su kako imaju zahtjev da odgovorni na pozicijama budu izabrani na osnovu stručnosti, a ne podobnosti, da sudski proces protiv Sefića bude transparentan, te da se posredstvom nezavisne istrage ispita istinitost informacija koje dolaze od policijskog komesara Vahida Ćosića i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Pogibija dvaju studentica izazvala je reakciju bh. građana koji su traže efikasniji rad policijskih snaga te pokrenula pitanje (ne)sigurnosti na ulicama glavnog grada BiH.

Studenti traže istinu za stradale Selmu, Editu, Dženana, Arnelu…

“Hoćemo istinu” i “Ko je kriv” odjekuje na okupljanju studenata ispred Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, sedmog dana nakon što su 10. oktobra u blizini Muzeja tragično stradale Selma Agić i Edita Malkoč.

Stotinjak studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i građana okupilo se noseći transparente “Ko je sljedeća žrtva?”, “Ko je kriv” i “Hoćemo pravdu”.

Jedna od studentica, Hana Soko, rekla je kako studenti imaju tri zahtjeva.

Jedan od njih je da na političke pozicije budu izabrani ljudi na osnovu stručnosti, a ne podobnosti, da sudski proces protiv Sanjina Sefića bude transparentan, te da se posredstvom nezavisne istrage ispita istinitost informacija koje dolaze od policijskog komesara Vahida Ćosića i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Studenti traže istinu za stradale

“Prvo želimo da se pokrene borba protiv neznanja, želimo stručne i obrazovane ljude na pozicijama, a ne one koji su članovi stranke i koji pripadaju poznatim sarajevskim porodicama ili su dali velike količine novca. Primjerice, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić je čovjek koji je 39 godina odbranio magistarski rad na fakultetu u Sarajevu, a godinu dana nakon toga postaje ministar. Mislim da to govori dovoljno”, rekla je Soko.

Naglasila je kako studenti traže potpunu transparentnost postupka protiv Sanjina Sefića koji je 10. oktobra u Sarajevu automobilom usmrtio dvije studentice, Selmu i Editu.

“Sva javnost traži validne informacije o njegovom hapšenju, izručenja i želimo sve informacije od podizanja optužnice do sankcija. Ne želimo da se stvori kampanja sažaljenja nad ubicom. To je čovjek koji je nakon što je udario djevojke nastavio voziti s krvlju na svom autu. Neka se utvrdi ko je odgovoran za činjenicu da nije pokrenut određen broj krivičnih prijava protiv Sefića. Neko laže, neko nas zbunjuje, nas zanima ko! Želimo hitne informacije o toku istrage i sankcijama koje će biti poduzete”, rekla je.

“Mirza Rašćić, Vedran Puljić, Arnela Đogić, Dženan Memić, Haris Selman, Amar Mistrić, Hava Dovadžija, Haris Žiga, Adnan Salčin, Mahir Rakovac, Denis Mrnjavac, Selma Agić, Edita Malkoč”, pročitali su studenti, uz minutu šutnje.

Poručili su kako su se danas okupili za njih i njihove porodice.

Studenti poručuju kako žele istinu i kako ne žele više žrtve na ulicama Sarajeva i BiH.

“Želimo da imamo pješačke prijelaze preko kojih možete preći i ostati živi”, rekla je Soko.