Projekt vršnjačke edukacije “Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju”

ks_vrsnjacka_edukacija

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i ove školske godine nastavlja s realizacijom Projekta vršnjačke edukacije “Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju”, a ciljana skupina su učenici trećih razreda srednjih škola.

Cilj projekta je pružanje podrške učenicima u jačanju osobnih kompetencija, motivacije za cjeloživotno učenje, te primjenu stečenih znanja i vještina u unapređenju saobraćajne kulture, a sudjelovat će 4.500 učenika raspoređenih u 192 odjeljenja.

Projekt će biti realiziran u školskoj 2016./2017. godini, prva faza uključuje edukaciju učenika (vršnjačkih edukatora), a druga faza se odnosi na edukaciju svih učenika trećih razreda srednjih škola (vršnjački edukatori educiraju vršnjake).

Edukacija za vršnjače edukatore realizirana je za vikend u Šabićima (škola u prirodi), a prisustovalo je 70 učenika iz svih srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

Edukacija za vršnjačke edukatore obuhvata znanja iz saobraćajnih pravila i propisa, najčešće greške, rizična ponašanja mladih u saobraćaju, posljedice koje proizilaze iz nepoštivanja saobraćajnih propisa, saopćila je Press služba KS.

U prethodnoj školskoj godini projektom “Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju” bilo je obuhvaćeno 5.000 učenika.