Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam načelnika iz Krajine zbog Fikreta Abdića napustilo salu

fikret-abdic

U zgradi Parlamentarne skupštine CIK dodjeljuje mandate za 130 načelnika i gradonačelnika. Ahmet Šantić predsjednik CIK-a obraćajući se izabranim predstavnicima vlasti na ovim lokalnim izborima kazao je da se nada da će opravdati ukazano povjerenje, piše Patria.

On je podsjetio da su 1. novembra potvrđeni rezultati lokalnih izbora te je obavijestio prisutne da su svi dužni do 2. decembra predati obrasce o njihovom imovinskom stanju.

Također, Šantić se osvrnuo i na neophodno formiranje općinskih i gradskih vijeća, a izabrani vijećnici morat će dostaviti svoje imovinske kartone.

Fikret Abdić nakon 23 godine opet u Sarajevu

Prvi kojeg je CIK prozvao da primi svoj mandat je Fikret Abdić a čuli su se i zvižduci iz parlamentarnih klupa gdje je Abdić i sjedio u predratnim godinama.

Izabrani predstavnici iz Krajine njih sedam izašli su iz sale jer ne žele da budu prisutni dok se Abdiću dodjeljuje mandat. To su načelnici Bihaća, Bužima, Bosanske Krupe, Cazina, Ključa, Sanskog Mosta i Bosanskog Petrovca.

Zikrija Duraković načelnik Bužima kazao je da su danas iz bojkota i zbog činjenice da u sali sjedi ratni zločinac odlučili ne prisustvovati ceremoniji dodjele certifikata i da je to najmanje što su mogli učiniti za svoje građane a i za sebe.

– Mi ćemo svoje certifikate uzeti nakon što se ceremonija završi. Ne bih sada ulazio sada u to je ko je i zašto kriv zbog činjenice da možemo kandidirati ratne zločince ali mi smo ovim činom pokazali svoj bojkot – kazao je Duraković.