Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oslobađanje Mosula: Pešmerge potpuno kontrolišu Bashiqu

mosul

Snage Pešmergi pri Regionalnoj kurdskoj samoupravi na sjeveru Iraka (IKBY) u potpunosti su uspostavile kontrolu nad kvartom Bashiqa, na sjeveroistoku Mosula.

Generalni sekretar Uprave snaga Pešmergi Jabbar Yawar kazao je kako su snage Pešmergi akcijom započetom jučer u potpunosti oslobodile Bashiqu od terorističke organizacije ISIS.

On je podsjetio kako su u Bashiqi koja se nalazi 20 kilometara od centra Mosula skrivene mnoge mine i druga eksplozivna sredstva.

“Pešmerge trenutno rade na čišćenju terena od mina i u kućama, ali i tunelima tragaju za teroristima koji se skrivaju”, istakao je Jawar.

Prema njegovim riječima, u jutarnjim satima ubijeno je pet pripadnika terorističke organizacije ISIS primijećenih u tunelima ispod pojedinih objekata.

Novinari AA u Bashiqi javljaju kako mjestimično dolazi do sukoba militanata koji se kriju u kućama i snaga Pešmergi. Tuneli koje su iskopali pripadnici ISIS-a uništeni su eksplozivnim materijalom, a poslane su i brojne ekipe kontradiverzione zaštite kako bi na tom području uklonile opasnost od mina.

Specijalne jedinice snaga Pešmergi “Zerevani” u jutarnjim satima u utorak sa tri strane su ušle u Bashiqu.

Teroristi ISIS-a su Bashiqu kontrolirali od 3. augusta 2014. godine.

U neposrednoj blizini Bashiqe se nalazi vojni kamp u kojem turska vojska vrši obuku kurdskih snaga “Garda Ninove“ koju čine lokalni borci koji učestvuju u borbama protiv ISIS-a.