Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krizni štab HNK

Sedam novozaraženih koronavirusom u Hercegovini

Pero Pavlovic

Riječ je o pet oboljelih s područja Širokog Brijega te po jednog iz Konjica i Ljubuškog

Tokom posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona testirano je 45 osoba na koronavirus, a nalazi njih sedmoro su bili pozitivni, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o pet oboljelih s područja Širokog Brijega te po jednog iz Konjica i Ljubuškog.

Kada je riječ o HNK, dosad je ukupno evidentirano 33 oboljelih, od kojih 22 u Općini Konjic, 10 u Mostaru, te jedan oboljeli u Čitluku.

Na Odjelu za COVID-19 SKB Mostar u ovom trenutku liječi se 11 bolesnika, a njih petoro koristi respirator.

Dvoje oboljelih se prema riječima doktora Nermina Avdića oporavlja i uskoro bi se moglo potpuno izliječiti.

Od jučer je izdano još 31 rješenje o samoizolaciji, a od početka vanrednog stanja u ovom kantonu ovakvih rješenja ukupno je izdano 1.431.

MUP HNK proveo je 830 kontrola, a tokom posljednja 24 sata evidentirana su tri prekršitelja, i to dva u Mostaru i jedan u Konjicu.

Policijski sat prekršilo je šest lica, pet u Mostaru i jedno u Konjicu.

Glasnogovornik Kriznog štaba Pero Pavlović podsjeća da je situacija u Konjicu ozbiljna te da se čine dodatni napori kako bi ova Općina uskoro dobila neophodan stručni kadar.

“Na dobrom smo putu i vjerujem da bismo to mogli riješiti do ponedjeljka”, rekao je Pavlović.

Doktor Avdić je ponovo zahvalio savjesnim osobama, kazavši kako se građani uglavnom pridržavaju mjera, te kako je ostanak kućama jedini način odbrane od virusa. Pohvalio je i doktoricu Lazarević iz Konjica koja iz samoizolacije telefonski koordinira timom u ovom gradu.

“Dodatno ćemo pojačati kadar u Konjicu nakon što smo riješili izostanak epidemiologa. Potrebno je da se posveti posebna pažnja. Nadam se da ćemo uspostaviti kontrolu nad širenjem virusa”, dodao je Avdić.

Pavlović je građane zamolio da ne šire dezinformacije, kazavši da je Štab jučer krivo informisan o zaraženom iz Čitluka koji je uredno poštovao mjere samoizolacije, iako su dolazile drugačije informacije.