BiH

adokatica Delalić potvrdila

Sedmorica bivših pripadnika Armije RBiH večeras puštena na slobodu

17/12/2020

Pripadnici Sipe, u saradnji sa MUP-om Tuzlanskog kantona i MUP-om RS, uhapsili su jučer na području Tuzle i Sapne Šemsudina Muminovića, DŽema Galjića, Ćamila Ahmetovića, Rasima Omerovića, Asima Alića, Fadila Mujića i Ismeta Memića, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH

Sud BiH odbio je večeras prijedlog Tužilaštva BiH da odredi jednomjesečni pritvor za sedam bivših pripadnika Armije RBiH osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline.

Informaciju o odbijanju prijedloga za određivanje pritvora potvrdila je za “Dnevni avaz” Mirna Delalić, advokat Šemsudina Muminovića, ratnog komandanta 206. viteške Zvorničke brigade.

Pripadnici Sipe, u saradnji sa MUP-om Tuzlanskog kantona i MUP-om RS, uhapsili su jučer na području Tuzle i Sapne Šemsudina Muminovića, DŽema Galjića, Ćamila Ahmetovića, Rasima Omerovića, Asima Alića, Fadila Mujića i Ismeta Memića, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen prilikom napada na sela na području opštine Zvornik, u periodu od 8. oktobra 1992. do 6. jula 1994. godine, kao i zločin nad ratnim zarobljenicima kada je ubijeno 20 žrtava srpske nacionalnosti.

Oni su osumnjičeni da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane i Armije RBiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u ubistvima, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola, te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.