Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nsrs

Republika Srpska usvojila budžet za 2021. godinu u iznosu od 3,8 milijardi KM

skupstina rs nsrs narodna

Inače, BiH se u aprilu 2020. godine već zadužila 333 miliona eura putem MMF Instrumenta za brzo finansiranje po kamatnoj stopi od 1,05 odsto i uz period odgode plaćanja kredita od 39 mjeseci

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je večeras, 17. decembra, po hitnom postupku budžet Republike Srpske (RS) za 2021. godinu u iznosu od 3,795 milijardi KM (oko 1,933 milijardi eura).

Budžet za 2021. godinu veći je za 159 miliona KM, ili 4,4 odsto u odnosu na drugi rebalans budžeta za 2020. godinu, a biće usmjeren na saniranje negativnih posljedica pandemije korona virusa, očuvanje privredne aktivnosti i radnih mjesta, te podrške zdravstvenom sektoru.

Usvajanje budžeta za narednu godinu na svim nivoima vlasti BiH uslov je za dobijanje 1,5 milijardi KM (oko 750 miliona eura) vrijednog kredita kojeg je BiH zatražila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa i podršku budžetima.

Osim budžeta, po hitnom postupku na posebnoj sjednici NSRS usvojen je i Program ekonomskih reformi RS-a za period 2021-2023. godine, kao i Zakon o izvršenju budžeta RS-a za 2021. godinu.

Usvojene su i dopune Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama čiji je cilj jednostavnije finansiranje, finansijsko rasterećenje, te poboljšanje likvidnosti i solventnosti javnih preduzeća.

Inače, BiH se u aprilu 2020. godine već zadužila 333 miliona eura putem MMF Instrumenta za brzo finansiranje po kamatnoj stopi od 1,05 odsto i uz period odgode plaćanja kredita od 39 mjeseci.

Ovaj kredit izazvao je političku krizu u BiH oko raspodjele, a novac je oko dva mjeseca bio na računu Centralne banke BiH.

Tek početkom juna, Vijeće ministara BiH postiglo je dogovor o raspodjeli 333 miliona eura MMF-ovog kredita. Od ukupnog novca, 61,5 posto je dato Federaciji BiH sa njenih deset kantona, 37,5 posto RS, a jedan posto Brčko distriktu.

Otplatu duga vrše entiteti i Brčko distrikt koji je posebna administrativna jedinica u BiH.