Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova vladajuća većina

Negator genocida u Srebrenici i prvostepeno osuđeni na čelu skupštinskih odbora u Crnoj Gori

Povodom izbora Jovana Vučurovića za predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode reagovali su Centar za građansko obrazovanje i Akcija za ljudska prava koji su ocijenili da je “Vučurović političar koji u svom dosadašnjem angažmanu nije pokazao razumijevanje ljudskih prava”

Glasovima poslanika parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore izabrani su predsjednici i članovi Odbora i drugih skupštinskih tijela, dominantno iz redova nove vladajuće većine.

Izabrano je i dvoje potpredsjednika parlamenta iz redova vladajuće većine, tačnije Demokratske fronte (DF), Branka Bošnjak i Strahinja Bulajić.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević izabran je za predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu. On je i prvostepeno osuđen na pet godina zatvora u sudskom procesu “terorizam u pokušaju” u slučaju “državni udar”.

Opozicija, u kojoj je i Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića, je iznijela primjedbe na njegovo imenovanje u kratkoj skupštinskoj raspravi.

Problematizovan je i izbor Jovana Vučurovića, takođe poslanika Demokratske fronte, za predsjendnika Odbora za ljudska prava i slobode, a zbog eksplicitnih izjava negiranja genocida u Srebrenici, stavova o manjinama i negativnom odnosu prema LGBT populaciji.

Šef poslaničkog kluba opozicione DPS Danijel Živković je saopštio da njegova partija ne može podržati te prijedloge.

“Ne možemo prenebregnuti (ignorisati) činjenicu da je parlamentarac (Milan Knežević) prvostepeno osuđen na kaznu od pet godina zatvora. U odnosu na Jovana Vučurovića, njegove eksplicitne izjave na račun manjina, odnosu prema genocidu u Srebrenici, a posebno njegov stav o dijelu građana (učesnika procrnogorskog skupa) da su neonacisti, ne može dobiti našu podršku”, poručio je Živković.

Stavove Vučurovića o o Srebrenici dijeli svaki poslanik i glasač Demokratskog fronta, odgovorio je poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović.

“I Vučurović i ja i svako od nas osuđujemo svaki zločin uključujući i onaj u Srebrenici, ali ne sa političkom kvalifikacijom da je to genocid. Za ono za šta je osuđen Milan Knežević i za sve što ste mu uradili, on treba da bude ponosni građanin Crne Gore. Namješteni ‘državni udar’ je upravo preporuka za Kneževića da bude predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu”.

Predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogović iz DF kazao je da je Knežević imao pravo da bira i da bude biran, te da je svako nevin dok ne bude pravosnažno osuđen.

Milan Knežević je jedan od osuđenih prvostepenom presudom za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobrau 2016. godine. U maju 2019. osuđen je na pet godina zatvora.

Cilj “državnog udara” u Crnoj Gori bio je rušenje vlasti nasilnim upadom u Skupštinu Crne Gore i zarobljavanjem ili likvidacijom tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Povodom izbora Jovana Vučurovića za predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode reagovali su Centar za građansko obrazovanje i Akcija za ljudska prava koji su ocijenili da je “Vučurović političar koji u svom dosadašnjem angažmanu nije pokazao razumijevanje ljudskih prava”.

“Imenovanjem Vučurovića Skupština Crne Gore šalje poruku da se vraća na iste ideološke osnove na kojima je 90-ih agresivno potiskivano drugačije mišljenje i promovisane akcije koje su vodile ratnim zločinima”, saopštile su ove nevladine organizacije.