Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uspjeh moderne

Nakon Pfizerove još jedna vakcina pred odobrenjem u SAD

Close up hand holding covid-19 vaccine
Close up of doctor hand wearing blue disposable gloves and showing vaccine phial for coronavirus covid-19. Detail of hand with protective surgical gloves in lab holding vial dose vaccine for sars-coV-2 vaccine, prevention and immunization concept.

Ova informacija dolazi nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Američke Države započele svoju najveću kampanju imunizacije i to zajedničkim vakcinama kompanija Pfizer i BioNTech

Druga vakcina protiv koronavirusa uskoro bi trebala biti odobrena u SAD po hitnom postupku, nakon što je dobila zeleno svjetlo panela stručnjaka.

Šef Uprave za hranu i lijekove (FDA) rekao je da će njegova agencija brzo krenuti u odobrenje vakcine kompanije Moderna, čime će joj biti omogućeno da započne isporuku više miliona doza.

Ova informacija dolazi nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Američke Države započele svoju najveću kampanju imunizacije i to zajedničkim vakcinama kompanija Pfizer i BioNTech.

SAD su zabilježile više zaraženih i smrtnih slučajeva Covid-19 nego bilo koja druga zemlja.

Ranije ove sedmice broj žrtava premašio je 300.000.

Savjetodavno vijeće u četvrtak je izglasalo 20 naprema nula, uz jedan suzdržan glas, da su koristi od vakcine kompanije Moderna veće od rizika za one starije od 18 godina.

Isto tijelo je prošle sedmice podržalo vakcinu Pfizer / BioNTech, što je dovelo do njenog odobrenja za hitnu upotrebu već narednog dana.