Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef bh. diplomatije pred Vijećem za ljudska prava UN-a

BiH

igor crnadak vijece za ljudska prava

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak obratio se danas u Ženevi Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda, na otvaranju 29. zasjedanja UNHRC-a.

Ministar Crnadak je Vijeće za ljudska prava upoznao o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini te postignućima i izazovima s kojima se naša zemlja suočava na području ljudskih prava kako na nacionalnom tako i na regionalnom i globalnom nivou.

[pull_quote_right]Na marginama 29. zasjedanja UNHRC-a ministar Crnadak se u odvojenim susretima sastao s visokim komesarom UN-a za ljudska prava Zeidom Ra'ad Al Husseinom i predsjednikom UNHRC-a ambasadorom Joachimom Rückerom[/pull_quote_right]

On je izrazio spremnost BiH za nastavak veoma uspješne saradnje koju ostvaruje sa Vijećem za ljudska prava, kao i spremnost za ispunjavanje svih obaveza koje proizilaze iz do sada ratificiranih instrumenata ljudskih prava, poput veoma značajnog UPR mehanizma (Univerzalni periodični pregled).

Posebno je naglasio značaj predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Ocijenio je da će predsjedavanje dati snažan poticaj postizanju daljnjeg napretka kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava u našoj zemlji, te doprinijeti boljoj razmjeni iskustava i naučenih lekcija.

Ministar Crnadak je članove Vijeća za ljudska prava informirao i da Bosna i Hercegovina posvećuje više pažnje pravima manjina, naročito unapređenju romske zajednice, za što je u proteklom periodu uloženo mnogo napora, kao i da se velika pažnja posvećuje pitanju spolne jednakopravnosti i osnaživanja uloge žena.

Tokom obraćanja Crnadak se osvrnuo i na pitanja koja izazivaju duboku zabrinutost kako u BiH tako i regionu i šire i ukazao na potrebu odlučne akcije međunarodne zajednice kada su u pitanju ekstremizam, vjerska netrpeljivost, politička i društvena nestabilnost u mnogim dijelovima svijeta, naročito na Bliskom istoku i mnogim afričkim zemljama, kao i s tim povezanim pitanjem migracije.

Također, ukazao je i na potrebu borbe protiv trgovine ljudima.

Na marginama 29. zasjedanja UNHRC-a ministar Crnadak se u odvojenim susretima sastao s visokim komesarom Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeidom Ra'ad Al Husseinom i predsjednikom UNHRC-a ambasadorom Joachimom Rückerom.

Ministar Crnadak je tokom razgovora pozvao visokog komesara Al Husseina da posjeti Bosnu i Hercegovinu, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP-a BiH.