Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef bh. diplomatije: Prisustvovat ću proslavi Dana RS-a, 9. januara

Crnadak upriličio novogodišnji prijem za novinare

Ministar vanjskih poslova BiH (MVPBiH) Igor Crnadak potvrdio je danas da će 9. januara prisustvovati zvaničnoj proslavi Dana RS u Banjoj Luci.

Ustavni sud BiH je krajem novembra usvoji zahtjev Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 3. b) Zakona o praznicima Republike Srpske, kojim se Odredba da je za Dan RS određen 9. januar, proglašava neusklađenom s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Nakon ove odluke uslijedila je zajednička izjava vodećih političkih predstavnika tog bh.entiteta kojom je odbačena odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju 9. januara kao Dana RS.

Zvaničnici RS-a i njeni predstavnici u institucijama BiH saglasili su se 29. novembra da Narodna skupština RS-a donese odluku i raspiše referendum na kome bi se narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana RS, 9. januara.

U zajedničkoj izjavi u 12 tačaka su zatražili od Parlamenta BiH da u roku 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi podrazumijevao donošenje odluka s učešćem najmanje jednog sudije iz svih konstitutivnih naroda i oba bh. entiteta.

Po tom zakonu Ustavni sud BiH neće imati strane sudije u svom sastavu.

– Ukoliko se u predviđenom roku od četiri mjeseca ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH političke partije će u tom roku donijeti odluku da li će učestvovati u daljem radu institucija BiH i o tome potpisati zajedničku izjavu – stoji, između ostalog, u izjavi koju su potpisali svi zvaničnici RS-a i njeni predstvanici u bh. organima.