Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef Misije MMF-a za BiH: Šta očekujemo od vaših vlasti

nedim-ilahi-mmf

Odobravanjem produženog aranžmana BiH pred lokalne izbore u oktobru Međunarodni monetarni fond nije progledao kroz prste bh. političarima, rekao je Nadim Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH.

Ilahi, koji se grupi novinara iz regiona obratio putem video-bima, podsjetio je da je nedavno isplaćena prva tranša za BiH u iznosu od oko 150 miliona maraka nakon što su ispunjeni svi traženi preduslovi, a da će isplata narednih tranši direktno zavisiti od sprovođenja reformi na koje su se političke strukture u BiH obavezale kada su zatražile produženi aranžman.

“Tek kada su sve prethodne mjere bile ispunjene, krenuli smo u odobravanje programa. MMF je doznačio prvu tranšu i sada očekujemo sljedeći nivo reformi. Vlasti će sada morati da se njima pozabave i da ih sprovedu. Sljedeći pregled je u decembru ili januaru, dakle uskoro, a istovremeno brojne su strukturalne odrednice koje treba ispuniti do kraja godine. Ako one ne budu ispunjene, onda može nastati problem u smislu napredovanja u programu. Naravno, kada budemo ocjenjivali ove odrednice, uzećemo u obzir tehničke probleme koji mogu stvarati problem”, rekao je on i dodao da produženi aranžman sadrži 26 izazovnih reformskih aktivnosti, koje uključuju reforme plata u javnom sektoru, reformu banaka, poreskog sistema i mnoge druge.

“Kada smo na sjednici Upravnog odbora raspravljali o aranžmanu, razgovarali smo i o tome da li program sadrži suviše strukturalnih uslova. Veliki broj uslova su uslovi koje smo postavili za vlade dva entiteta i Savjet ministara. Međutim, kada pogledate sve uslove, nikako ne bih mogao reći da smo bh. političarima progledali kroz prste. Jedan broj su uslovi koji nisu ispunjeni u prethodnom programu, a tu su i novi. Mislim da je važno da ljudi u BiH razumiju da nijedna naredna tranša neće biti isplaćena ako ne bude bilo konkretnih rezultata. Sa druge strane, sve što smo stavili u program smatramo neophodnim da bismo pomogli oporavak bh. ekonomije”, naglasio je on.

Ilahi je ukazao da MMF smatra da je BiH najdalje od ekonomskog potencijala koji realno može ostvariti od svih zemalja u jugoistočnoj Evropi i da zato postoji realan optimizam da bi dosljedno sprovođenje ovih reformi dovelo do dobrih rezultata. Odgovarajući na primjedbe da insistiranje MMF-a na vezivanju kursa konvertibilne marke za evro sputava ekonomiju BiH, pogoduje uvoznicima a ne izvoznicima i smanjuje broj mjera koje BiH može koristiti za oporavak ekonomije, Ilahi je rekao da sve analize pokazuju da je za zemlju puno više prednosti u vezivanju valute za evro nasuprot plutajućem kursu.

Prvo, kako je rekao, konvertibilnost valute znači veoma kredibilnu garanciju vlasti da će marka uvijek imati istu vrijednost u odnosu na evro, što predstavlja značajno uporište za čitav niz drugih mjera ekonomskog oporavka. Drugo, naglasio je, zbog decentralizovane strukture zemlje, bilo bi nemoguće graditi bilo kakvu ekonomsku reformu ako bi se u vezi s kursom marke morale tražiti saglasnosti od svih nivoa vlasti.

I treće, kako je rekao, ekonomija BiH je toliko zavisna od evra i evrozone da bi bilo veoma izazovno održavati plutajući kurs marke. Ilahi je dodao da MMF nije našao osnov u analizama pojedinih ekonomista da je sadašnji kurs marke 1,995 u odnosu na evro precijenjen.