niz sastanaka

Šef Misije OSCE-a Brian Aggeler posjetio Mostar

Brian Aggeler mostar1

Borba protiv korupcije, unapređenje kvalitete obrazovanja i statusa Roma, ključne teme razgovora

Šef Misije OSCE u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler, posjetio je danas Mostar gdje se sastao s kantonalnim i vjerskim zvaničnicima te predstavnicima medija i nevladinih organizacija.

Tokom sastanka s premijerom Hercegovačko-neretvanskog kantona, Nevenkom Hercegom, ambasador Aggeler je naglasio podršku Misije vlastima i institucijama Hercegovačko-neretvanskog kantona u provedbi nove antikorupcijske strategije, uključujući i kroz aktivnosti usmjerene na izgradnju kapaciteta antikorupcijskog tima.

Pored toga, razgovarano je o procesu izrade predmetnih kurikuluma u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

„Pozdravljam angažman vlasti Kantona na pokretanju ovog važnog procesa i naglašavam spremnost Misije da pruži podršku”, istakao je ovom prilikom ambasador Aggeler.

Obilježavajući Međunarodni dan Roma, ambasador Aggeler je otvorio Konferenciju o dobrim praksama i naučenim lekcijama po pitanju provedbe Akcijskog plana Hercegovačko-neretvanskog kantona za poboljšanje položaja Roma.

“Naša Misija promoviše dobro upravljanje i zagovara izradu ključnih dokumenata u oblasti zaštite prava i osnaživanja Roma. To je od ključnog značaja za uspostavu i korištenje mehanizama za rješavanje potreba Roma u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, imovinskih prava i pristupa socijalnoj zaštiti i zdravstvenim uslugama,” izjavio je ambasador Aggeler.

Tokom posjete, ambasador Aggeler susreo se i sa Jozom Pavkovićem, glavnim urednikom Večernjeg lista BiH, sa kojim je razgovarao o stanju medija u Hercegovini, kao i o aktuelnim i budućim aktivnostima ovog glasila.

Tokom posjete Mostaru, ambasador Aggeler se takođe sastao sa mostarskim muftijom Salemom ef. Dedovićem, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji vezanoj za ostvarenje temeljnih sloboda, uključujući tu i slobodu vjere i uvjerenja, kao i o stepenu međureligijskog dijaloga u Hercegovini.

Ambasador je svoju posjetu zaključio susretom sa Orhanom Maslom, osnivačem i direktorom jednog od istaknutijih projekata u oblasti kulture u Bosni i Hercegovini, pod nazivom „Mostar Rock škola“. Ambasador Aggeler je pohvalio ovu inicijativu kojom se promoviraju vrijednosti u zajednici te je izrazio predanost Misije OSCE-a u BiH davanju podrške ovom i drugim sličnim projektima.