Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno za "rse"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov dolazi u BiH 14. decembra

Sergej-Lavrov (1)

Lavrov je posljednji put bio u BiH uoči lokalnih izbora 2018. godine kada je posjetio Sarajevo i Banju Luku

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov stiže u posjetu Bosni i Hercegovini 14. decembra, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

U dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovni 14. i 15. decembra Lavrov će imati zvanične susrete sa članovima Predsjedništva BiH, ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, ali i odvojeni sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Posjeta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini i Srbiji bila je planirana 28. i 29. oktobra, međutim zbog samoizolacije zbog pandemije COVID-a, sve planirane posete su odložene, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova 27. oktobra.

Tokom planirane posjete u oktobru rusko Ministarstvo vanjskih poslova zvanično je najavilo da su planorani razgovori o daljnjem razvoju bilateralne političke, trgovinske, ekonomske, kulturne i humanitarne suradnje.

Lavrov u Bosnu i Hercegovinu dolazi nedugo nakon razgovora u Vijeću sigurnosti UN-a gdje se Rusija otvoreno zalagala za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), što je ponovljeno i iz Ruske ambasade na nedavnoj sjednici Vijeća za provedbu mira (PIC).

Lavrov je posljednji put bio u BiH uoči lokalnih izbora 2018. godine kada je posjetio Sarajevo i Banju Luku.

Šef ruske diplomatije se u septembru 2018. godine u Sarajevu sastao s tadašnjim članovima Predsjedništva BiH, te ministrom vanjskih poslova BiH, a u Banjaluci sa zvaničnicima Republike Srpske.