Sefer Halilović uputio Otvoreno pismo Zvizdiću, Novaliću i Bevandi

BiH

sefer halilovic bps

Predsjednik BPS-a Sefer Halilović uputio je Otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Benvandi.

Pismo prenosimo u cjelosti i bez intervencija.

“Premijeru Zvizdiću, Novaliću i ministre Bevanda,

Nastavak rata protiv Republike Bosne i Hercegovine, koji predsjednik manjeg entiteta, Republike Srpske, nacista Milorad Dodik, sada vodi drugim sredstvima, između ostalog, ponavljajući kako je RS jaka, a Bosne i Hercegovine nema, može se zaustaviti na jednostavan način: pokažite mu da Bosne i Hercegovine ima i da države – ima.
I posljednji seoski domaćin zna da se ne pljuje u bunar iz kog se pije voda, a nacista Dodik to već godinama radi: pljuje u BiH, pljuje u naše žrtve, pljuje u bošnjački narod i ponižava muslimane. Da li bi mogao opstati bez finansijskih aranžama u koje je upravo preko državeBiH, uključena RS? Ne bi mogao.

Republika Srpska se zadužuje za osiguranje isplata iz budžeta, njen bankarski sektor je u kolapsu, budžet joj je neodrživ, javni dug veći od pet milijardi maraka, a svaki građanin RS-a gotovo je dva puta zaduženiji od onog u Federaciji. U takvoj konstelaciji, dakle, finansijskom kolapsu entiteta RS, se treba održati najavljeni referendum, a zatim i izbori koji bi upravo trebali u manjem entitetu ojačati Dodikovu vlast i dati pogonsko gorivo njegovim avanturama, čiji je krajnji cilj uništenje BiH.

Iz medija danas saznajemo da je Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici donijelo Odluku o povlačenju prve tranše Proširenog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu od 154.155.170 KM i ovlastilo ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu da provede potrebne aktivnosti za povlačenje prve tranše. Prva tranša novog kredita MMF-a trebala bi biti doznačena Bosni i Hercegovini 9. septembra, nakon što Izvršni odbor MMF-a 7. septembra odobri novi Produženi aranžman za BiH. Od navedenih sredstava, dvije trećine predviđeno je za budžet Federacije BiH, a jedna trećina za budžet Republike Srpske, čiji će predsjednik – očito je – tim novcem finansirati najavljeni referendum za koji je već rečeno da će koštati oko 3 miliona maraka, i izbornu kampanju svoje stranke.

Zašto bi Bosna i Hercegovina finansirala Dodikove antiustavne avanture, pitanje je na koje postoji više mogućih odgovora, koje sada ne bih objašnjavao. Ovaj put, apelujem da autoritetom pozicija na kojima se nalazite obustavite, makar do okončanja izbora, realizaciju prve tranše kredita MMF-a, i pokažete da država Bosna i Hercegovina neće finansirati svoje ubice.

U protivnom, budite svjesni da ćete pred narodom i građanima Bosne i Hercegovine, snositi odgovornost za sve moguće posljedice.

S poštovanjem, Sefer Halilović, predsjednik BPS