Sefer vs. generali: Rat dokumentarcima plaćen novcima poreskih obveznika

BiH

halilovici

Verbalni i “filmski” rat otvoren je između dviju grupacije bivših visokih oficira Armije RBiH.

Najprije je sin bivšeg načelnika Štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića, Semir Halilović, snimio i objavio film “Kako je izdana Hercegovina”, koji su platili porezni obveznici Sarajevskog kantona (pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja KS), u kojemu je optužio brojne druge oficire i jedinice Armije RBiH za zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a. Kao glavni krivci navedeni su pripadnici Specijalnog odreda pri Štabu vrhovne komande Armije RBiH kojim je komandovao Zulfikar Ališpago Zuka.

[pull_quote_right]U filmu se čak tvrdi kako je operaciju Neretva ‘93. zaustavio nekadašnji zagrebački muftija Ševko Omerbašić plativši novcem za to[/pull_quote_right]

U tome filmu navedene su i brojne pojedinosti, te izjave učesnika, a jedna od njih je i optuženika za ratne zločine Nihada Bojadžića, koji je, po navodima optužnice, lično učestvovao u likvidacijama hrvatskih civila i koji je poznat po izjavi kako ni kokoš neće ostati živa u Trusini.

On je, primjerice, posvjedočio kako je za vrijeme operacije Neretva ‘93., Armija RBiH izbila na plato Vrde, a nekadašnji armijski komandant Adnan Solaković rekao je da su ove jedinice došle 6 kilometara od Širokog Brijega. Brat nekadašnjeg komandanta Armije RBiH u Mostaru, Jasmin Hujdur, rekao je da je Armija RBiH osvojila brdo Hum, te da im je Halilović u Sarajevu dao 350.000 maraka.

U filmu se čak tvrdi kako je operaciju Neretva ‘93. zaustavio nekadašnji zagrebački muftija Ševko Omerbašić plativši novcem za to.

No, u serijalu dokumentaraca “Sefer Halilović ZLOTVOR” koji su napravili Udruženje generala Armije RBiH i Udruženje za zaštitu tekovina borbe u BiH, tvrdi se da je operacija Neretva ‘93. stala jer jednostavno nije imala izgleda za uspjeh. U ovome dokumentarcu se s desecima pisanih dokumenata, dokaza iz armijskih arhiva, jasno ističe odgovornost nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Armije RBiH, te komandanta operacije Neretva ‘93. Sefera Halilovića.

Navodi se da se napad na Trusinu dogodio 16. aprila 1993. godine, te da se pokolj dogodio nakon pogibije jednoga od armijskih komandanata Samira Šemsovića.

Ključna su dva dokumenta koji se skeniraju i objavljuju preko cijeloga zaslona, a koji objašnjavaju ko je odgovoran za zločine u Grabovici i Uzdolu koji se događaju za vrijeme operacije Neretva ‘93. Jedan je direktiva koju potpisuje Halilović i koja predstavlja operativni plan akcije, te potvrda da je on komandovao akcijom, a taj dokument nije viđen u Haagu, kao ni dokument kojim ga je načelnik Glavnog štaba Rasim Delić ovlastio za vođenje akcije i svih poteza, ali i kažnjavanje odgovornih, što također nije uslijedilo.

https://www.youtube.com/watch?v=kjKF9ltBLqA

https://www.youtube.com/watch?v=Mq4alEtCtwU

https://www.youtube.com/watch?v=WfnkJErrzpM

https://www.youtube.com/watch?v=LKmN876k9S4