Šeherzadi se nakon 10 godina potrage javio donor za bubreg

seherzada22

Šeherzada Kajtazović (26) već deset godina bori sa posljedicama hroničnog zatajenja bubrega. Nakon 10 godina borbe i potrage za donorom, Šeherzada je napokon pronašla donora za bubreg. To znači da više nema liste čekanja. Sada samo treba skupiti novac za transplantaciju bubrega.

Na svom je Facebook profilu obavijestila svoje prijatelje i javnost da je pronašla donora. Šeherzadina životna priča posljednjih je deset godina zaista bila teška, ali po svemu sudeći uskoro će biti puno ljepša.

“2006. godina moj se život okrenuo za 180 stepeni. Učestale glavobolje, dekoncentracija, mučnine, oticanje nogu i lica rezultirali su hroničnim zatajenjem bubrega.

Uslijedila su 54 dana hospitalizacije bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” i uz sav trud ljekara, nažalost otpuštena sam kući, na otpusnom pismu je pisalo – neizliječena.”

Šeherzada se tada kao 16-godišnja djevojčica upoznala s dijalizom.

seherzada

“Dan kada sam došla kući iz bolnice bio je dan kada sam shvatila da više nisam ona stara ja. Dijalizu sam morala i pokušala prihvatiti kako sastavni dio života. Ali evo nakon 10 godina dijalize dragi Bog mi je u ovom svetom mjesecu ramazanu zaista podario svu milost. Javio mi se donor.

Znači nema nikakvih listi čekanja. Moj život koji je na neki način prekinut prije 10 godine, ponovo mi je tako blizu”, kaže Šeherzada.

No, transplantaciju nije moguće obaviti u BiH. Šeherzada kaže da je kroz razne konsultacije saznala da je najoptimalnija Hrvatska koja je ujedno i vodeća zemlja po broju urađenih transplantacija u Evropi.

“Čekala sam na ovo 10 godina i odlučila sam se obratiti za pomoć onima koji su u mogućnosti da mi pomognu. Znam da je dug put ispred mene ali ja zaista vjerujem da ima ljudi koji žele i mogu pomoći.”

Šeherzada je rođena u Velikoj Kladuši, a danas živi u Cazinu sa svojim suprugom.

seherzada suprug

seherzada44 tre