Šehić: Odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma nisu realizovane

BiH

Zijad Šehić

Brojne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH polovično su riješene, a veliki broj njih se i ne primjenjuje. O ovoj i drugim temama vezanim za Dejton, u četvrtak 19. novembra, raspravljat će 19 eksperata na naučnom skupu kojeg u Sarajevu organizuje Akademija nauka i umjetnosti BiH (ANU), javlja Anadolu Agency (AA).

O temi simpozija “Dejtonski mirovni sporazum i budućnost BiH” govorit će i član Odbora za historijske nauke odjeljena humanističkih nauka ANU BiH i redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, prof. dr. Zijad Šehić.

On je u izjavi za AA kazao da će se o Dejtonu govoriti sa četiri aspekta: historijskog, pravnog, politološkog i ekonomskog.

“Moj referat je pod nazivom ‘Američki mir’ gdje je prikazan historijski aspekt, odnosno kako se došlo do mirovnog sporazuma. Ukazano je na mirovne pregovore, formiranje kontakt grupe, nekoliko događaja koji su imali ključnu ulogu u stavu SAD-a, zbivanja u Srebrenici… Izlagat će se i o analizama odredbi Dejtonskog sporazuma”, kazao je Šehić.

Podsjećajući kako se ove godine navršava 20. godišnjica od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegove primjene u BiH, Šehić je kazao da će naučni skup upozoriti javnost da odredbe Dejtona nisu jednako poštovane i primjenjive.

“Odredbe Dejtona nisu realizovane, polovično su riješene, a treba i međunarodna zajednica preuzeti svoju odgovornost i tako će se omogućiti funkcionalni mir koji će biti dosljedno poštovan. Mnogo toga se treba izmijeniti u Dejtonu što se pokazalo nefunkcionalno. Potrebna je dosljedna primjena odredbi koje su sadržane u sporazumu, tih 155 strana, aneksi ugovora, oni najvećim dijelom nisu realizovani u potpunosti”, kazao je Šehić.

Ukoliko bi se sve odredbe mirovnog sporazuma realizovale, put BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u bio bi puno brži, kazao je.

“Bit će govoreno o potrebi da se taj mirovni dogovor ipak na neki način inovira, da se ugrade nove činjenice koje će omogućiti da država postane funkcionalna i da se otvori njen put za članstvo u Evropskoj uniji”, kazao je Šehić.