Terorizam u Parizu: Utvrđen identitet petog napadača

pariz

Pariško tužilaštvo utvrdilo je identitet petog napadača koji je učestvovao u terorističkim napadima u Parizu, u kojima su poginule 132 osobe.

Riječ je o francuskom državljanu Samyiju Amimouru (28) koji je bio jedan od napadača iz koncertne dvorane Batacalan. Amimour je bio poznat antiterorističkim službama u Francuskoj, a privedene su i tri njemu bliske osobe.

Pored Amimoura u napadima u koncertnoj dvorani učestvovao je i Omar Ismael Mostefai, dok su napadači na stadion Stade de France bili Ahmed el Mohammed i Bilal Hadfi. Napadač sa bulevara Voltaire bio je Ibrahim Abdeslam.

U saopćenju tužilaštva navedeno je kako se dvije osobe sumnjiče za organiziranje napada u Parizu. Riječ je o Abdeslamovom bratu Salahu Abdeslamu, koji je u bjekstvu, i Abdelhamidu Abbaoudu.

U terorističkim napadima koji su se u petak desili u Parizu, poginule su 132 osobe, dok ih je 349 povrijeđeno. Napadi su izvedeni na šest lokacija, a tom prilikom je poginulo i sedam napadača. Odogovornost za napad preuzela je teroristička organizacija ISIS.