Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Seizović: Izjave hrvatskih oficira potvrda umiješanosti Hrvatske u rat u BiH

seizovic

Priznanje hrvatskih visokih oficira da je Hrvatska vojska 1992. godine komandovala i trupama HVO-a u Posavini, u vrijeme kada su počinjeni ratni zločini nad srpskim civilima, jasno potvrđuje umiješanost Hrvatske u ratu u BiH, smatra pravni ekspert Zarije Seizović.

“U ovoj situaciji se pravi jasan vojni, odnosno državni link između oružanog sukoba unutar BiH i regularnih jedinica Hrvatske vojske (HV), odnosno govori jasno o umiješanosti Hrvatske u oružani sukob u Bosne i Hercegovini”, kaže Seizović.

Ovaj pravni ekspert smatra da bi nakon novih saznanja BiH mogla preduzeti određene pravne radnje, ali da to, iz više razloga, neće učiniti.

“Ništa se neće desiti zbog jednog trenda kretanja ka Euroatlantskim integracijama, zbog toga što se želi gurnuti pod tepih prava istina…
Bosna i Hercegovina neće željeti ništa učiniti, jer to ne želi međunarodna zajednica. Ona ucjenjuje političke elite na jedan suptilan način iza kulisa. Od toga nema ništa, kao što nema ništa ni od revizije postupka protiv Srbije i Crne Gore”, smatra Zarije Seizović.

Osim toga, ovaj pravni stručnjak smatra da nikakvih pravnih posljedica neće biti i zbog toga što se zakasnilo 15-20 godina sa reakcijom iz Bosne i Hercegovine.

“Bosna i Hercegovina je imala daleko lakše dokaziv predmet protiv Srbije i Crne Gore za sličnu situaciju, pa to nije iskoristila. Sa jedne strane zbog vlastite nespremnosti i nesposobnosti, a druge nespremnosti međunarodne zajednice da se suoči sa istinom, tako da je presuda u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore jedan tipičan primjer da su pravda i pravo na međunarodnom planu u raskoraku”, rekao je za BHRT Zarije Seizović.