Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sejfudin Tokić podnio krivičnu prijavu protiv sarajevskog policajca

sejfudin tokic

Sejfudin Tokić putem ovlaštenog advokata tokom prošle sedmice podnio je krivičnu prijavu protiv policajca PU Centar Fadila Imamovića koji je “zlouptrebljavajući službeni položaj 27. oktobra obve godine u Sarajevu, u ulici Kralja Tvrtka, neosnovano ga lišio slobode, ograničio kretanje i grubo kršeći Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, te Krivični zakon FBiH, počinio teško krivično djelo”, saopštili su iz Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda čiji je Tokić predsjednik.

U istom se saopštenju dalje navodi:

“Navedenog dana policajac Imamović svjestan činjenice da gospodin Tokić nije izvršio nikakvo krivično djelo fotografisanjem privatnog automobila parkiranog na pješačkom prelazu nekoliko centimetara od polcijske kućice, bez istaknute zvanične policijske legitimacije na uniformi, lažno se predstavljajući kao Alija Beširović, fizički onemogućavajući njegovo kretanje pokušao oduzeti mobitel gospodina Tokića, a potom ga lišio slobode. Cijeli tok navedenog događaja snimljen je sigurnosnim kamerama PU i pred prisutnim svjedocima. Protivno Zakonu. u prostorijama PU Tokiću je onemogućeno više od sat i po telefonski kontakt sa porodicom i advokatima.

Na podnošenje navedene krivične prijave Tokić se odlučio nakon razgovora sa inspektorom unutrašnje kontrole MUP KS koji je ustvrdio da je navedeno protivzakonito lišavanje slobode provedeno isljučivo samo odlukom policajca Imamovića, te da će istraga unutrašnje kontrole potrajati dugo, kao i to da je tokom postupka lišavanja slobode navedeni policajac više puta uzvikivao da ima moć da svakog uhapsi i u zatvoru drži 24 sata.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta zbog čestog maltretiranja, neovlaštenog praćenja, te upada u privatni posjed u protekle tri godine, podnio više od deset prijava unutrašnjoj kontroli MUP KS od kojih su neke još uvijek u fazi istrage”.