zbog duševne boli

Šemsudin Mehmedović od BiH traži odštetu u iznosu od 30.000 KM

semsudin_mehmedovic (1)

Sud će u zakonom predviđenom roku donijeti odluku

Nakon što je tužio Bosnu i Hercegovinu zbog duševne boli izazvane hapšenjem i istragom protiv njega za ratne zločine počinjene u Tešnju, Šemsudin Mehmedović, zastupnik Parlamentarne skupštine BiH, u završnoj riječi je zatražio naknadu nematerijalne štete u iznosu od 30.000 konvertibilnih maraka (KM).

U obrazloženju zahtjeva pravne zastupnice Ajle Vile, u koji je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid nakon što je u pisanom obliku predan Sudu BiH, navodi se da je Mehmedović dokazao kako je prva saznanja o provođenju istrage stekao iz medija i da nikad nije bio formalno upoznat, te da je takvo postupanje dovelo do “dugogodišnje harange intezivno ispraćene medijskih napisima”, piše BIRN BiH.

“Tužitelj je dokazao da je cilj ove dugogodišnje ‘harange’ provođene od strane organa tužene bilo plasiranje slike tužitelja kao teškog kriminalca povezujući ga sa svirepim zločinima kao što je ratni zločin, a sve kako bi se srušila njegova dotadašnja slika u javnosti, kao uspješnog i uglednog političara, te porodičnog čovjeka”, navodi se u zahtjevu.

Kao jedan od razloga za tužbu i traženje naknade nematerijalne štete navodi se i dugotrajnost istrage, obustavljene 2018. godine. Sve navedeno je dovelo do narušavanja ugleda i časti tužitelja kako u javnosti, tako i “slike o samom sebi”, a što je dovelo do povlačenja u sebe, te stanja anksioznosti i depresije, navedeno je u obrazloženju, u kom se podsjeća na nalaz vještakinje koja potvrđuje da mu je proces istrage prouzrokovao duševnu bol.

Mehmedović je 19. jula 2013. godine bio pozvan da dođe u Tužilaštvo radi davanja iskaza u predmetu protiv tadašnjeg direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kada su se, u trenutku spremanja i polaska na saslušanje, pojavila “tri maskirana lica” s teškim oružjem, a što je izazvalo veliku traumu kod tužitelja, navodi se.

“Tako da nakon njihova upada jednostavno se osjećao bespomoćnim, jer nije znao o čemu se radi, zapravo smatrao je da se radi o nekom razbojništvu, pljački ili slično”, stoji u tužbenom zahtjevu.

Tužitelj smatra, kako piše u zahtjevu, da je dokazao u ovom slučaju da službenici SIPA-e nisu imali opravdan osnov za takvo nasilno privođenje, jer se on već spremao i krenuo na davanje iskaza kao svjedok.

Fahreta Delić iz Pravobranilaštva BiH je u obraćanju predložila da Sud odbije prijedlog Memhedovića uz odobravanje naknade za vođenje sudskog postupka po svakom ročištu.

Sud će u zakonom predviđenom roku donijeti odluku.