BiH

Tomislavgrad

Veliki požar bliži se porodičnim kućama, upomoć pozvani i helikopteri Oružanih snaga BiH

14/07/2021
Foto: Tomislavnews.com

Jurčević upozorava kako je požar najvjerovatnije izazvan ljudskom rukom te podsjeća na zabranu paljenja vatre na otvorenom koja se, kako kaže, ne poštuje

Djelatnici Profesionalne vatrogasne postrojbe iz Tomislavgrada od utorka gase požar iznad naselja od Crvenica, Seonice, Omolja do Borčana na području općine Tomislavgrad, a koji se opasno približio porodičnim kućama.

Kako je za Fenu kazao zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Mate Jurčević, trenutno je aktivna požarna fronta duga desetak kilometara iznad naselja Omolje gdje na velikom prostoru gori suha trava i nisko raslinje.

Naveo je kako je požarna fronta odbijena od kuća te se, uz pomoć vjetra, širi prema obližnjoj planini Orlov kuk gdje bi mogla ući u prostor visoke šume.

– Radi se o nepristupačnom terenu za vatrogasce i njihova vozila pa je preko Civilne zaštite upućen poziv za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH – kazao je Jurčević.

Uz pomoć radnika tomislavgradske šumarije i mještana u utorak je nakon više sati gašenja vatra na tom dijelu bila ugašena, ali se tokom noći ponovno rasplamsala i nekontrolisano se širi.

Jurčević upozorava kako je požar najvjerovatnije izazvan ljudskom rukom te podsjeća na zabranu paljenja vatre na otvorenom koja se, kako kaže, ne poštuje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.