Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U posjeti našoj državi

Visoki zvaničnici OSCE-a: BiH i dalje ima problem s migrantskom krizom, ali i kriminalom

GLAVNA (2) (1)

Posebno je važna identifikacija žrtava. Žrtvama je potrebna podrška, potreban je sistemski screening migranata

Spremni smo pružiti podršku vlastima u jačanju sistema krivičnog pravosuđa i odgovorima na trgovinu ljudima u okviru ustavnog sistema, poručili su danas visoki zvaničnici OSCE-a nakon sastanka sa glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Piše: A. DUČIĆ

Visoka delegacija OSCE-a u posjeti je Bosni i Hercegovini u periodu od 12. do 15. jula, kako bi se upoznala sa uslovima u kojima borave migranti, te razgovarala sa vlastima i pravosudnim institucijama u BiH o suzbijanju trgovine ljudima i boljoj identifikaciji te pružanju podrške žrtvama trgovine ljudima i sprečavanju eksploatacije osoba u pokretu, posebno u oblasti mješovitih migracija.

Povodom posjete Valianta Richeya, specijalnog predstavnika i koordinatora OSCE-a za borbu protiv trgovine ljudima i Gudrun Kugler, dopredsjedavajuće Ad-hoc odbora za migracije Parlamentarne skupštine OSCE-a, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizovala je konferenciju za medije.

Richey je izjavio da je u BiH i dalje prisutna migrantska kriza, ali i da buja trgovina ljudima koja je, nažalost, povezana sa ovom krizom.

-Vlasti trebaju da rade na ovim pitanjima kako bi u mjeri u kojoj je to moguće smanjili negativne posljedice ovih pojava. Posebno je važna identifikacija žrtava. Žrtvama je potrebna podrška, potreban je sistemski screening migranata. Također, nužno je i pojačati angažman policijskih snaga i pravosudnih institucija kada je riječ o ovoj vrsti organiziranog kriminala. Identifikacija, opet, je ključna i od nje će zavisiti i učinak istraga – kazao je Richey.

Odgovarajući na pitanje portala Fokus.ba, Richey je rekao da u odnosu na period kada je migrantska kriza kulminirala te kada nije bilo dobre koordinacije između državne i lokalne vlasti, je sada ta koordinacija značajno poboljšana. No, upozorio je da bi BiH ako se još ozbilinije ne pristupi riješavanju ovog problema mogla postati i svojevrsna “luka organiziranog kriminala” kada je riječ o trgovini ljudima.

Kugler je kazala da je ovo prva posjeta delegacije BIH nakon krize sa pandemijom. Dodala je da situacija među lokalnim stanovništvom i dalje nije jednostavna. Naglasila je da postoji i trgovina ljudima među samom migrantskom populacijom.