Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mrkonjić grad

Stanković srušio tender jer je „namješten za nekog drugog“

hidroelektrana1

I u Kancelariji za žalbe BiH smatraju da je nabavka suprotna Zakonu, te da nije srazmjerna predmetu nabavke

Preduzeće „Hidroelektrane na Vrbasu“ iz Mrkonjić Grada zatražilo je, prilikom nabavke geodetskog osmatranja Hidroelektrane Bočac i Male hidroelektrane Bočac 2 da je ponuđač već imao iskustva u osmatranju najmanje pet visokih brana, zbog čega im je Kancelarija za žalbe BiH poništila tendersku dokumentaciju, piše Capital.

„Institut za građevinarstvo IG“ Banjaluka, koji je nezvanično u vlasništvu Slobodana Stankovića, žalio se na nabavku tvrdeći da je zahtijev Hidroelektrana da ponuđač dokaže iskustvo na poslovima geodetskog osmatranja najmanje pet brana koje po kategoriji pripadaju visokim branama suprotan Zakonu o javni nabavkama, te da nije srazmjeran predmetu nabavke.

Ističu, da je pomenuti Zakon propisao da je ugovorni organ dužan da utvrdi minimum kvalifikacionih uslova koji ne smiju imati ograničavajući efekat na konkurenciju.

„U prilog žalbenim navodima ide i to što je ugovorni organ u 2020. godini sprovodio identičan postupak za 2020. godinu, te je kao uslov tehničke i profesionalne sposobnosti zahtijevao iskustvo na najmanje dvije brane, dok je sada postavio znatno strožije uslove“, navode u Institutu za građevinarstvo.

I u Kancelariji za žalbe BiH smatraju da je nabavka suprotna Zakonu, te da nije srazmjerna predmetu nabavke.

„Ugovorni organ zahtijeva da ponuđač dokaže iskustvo na poslovima geodetskog osmatrnaja najmanje pet brana, što nije u skladu s nabavkom koja podrazumijeva poslove geodetskog osmatranja brana HE Bočac i MHE Bočac 2, dakle dvije brane.Shodno tome postavlja se pitanje zbog čega se od ponuđača zahtijeva dokazivanje iskustva na čak pet brana“, dodali su u Kancelariji.

S druge strane u „Hidroelektranama na Vrbasu“ smatraju da je žalbeni navod neosnovan.

„Uzimajući u obzir da je predmet nabavke geodetsko osmatranje dvije brane,
postavljeni zahtjev od najmanje pet realizovanih brana u poslednje tri godine u ovom slučaju znači da su to dva do tri ugovora koja su ista ili slična kao što je predmet nabavke u poslednje tri godine što ni u kom slučaju nije prevelik zahtjev kako žalilac navodi“, ističu u tom preduzeću.

Podsjetimo, u Hidroelektranama su pored pomenutog dokaza tehničke i profesionalne sposobnosti tražili da na poslovima osmatranja budu angažovan diplomirani inženjer geodezije koji posjeduje licencu prvog reda izdatu od Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske i koji ima minimalno deset godina profesionalnog iskustva na istim ili sličnim poslovima.

Takođe je neophodno da ponuđač posjeduje ili ima na raspolaganju instrumente koji po svojoj tačnosti mogu osigurati otkrivanje milimetarskih pomjeranja.

Dok su drugi namještali…

Podsjećanja radi, „Integral Inžinjering“ u vlasništvu Slobodana Stankovića dobijao je razne poslove od „Hidroelektrana na Vrbasu“ za vrijeme bivšeg direktora Nedeljka Kesića, a jedan od najvažnijih je i sama izgradnja Hidroelektrane „Bočac 2“ za koju je je Integral dobio 19,3 miliona maraka. Na kraju je ta hidroelektrana koštala 42 miliona maraka.

Nedugo nakon ovog dobili su i ugovor za injektiranje nasipa vrijedan skoro 700.000 maraka, da bi poslije toga bili zaduženi i za radove na zaštiti kosine u MHE „Bočac 2“ koje su naplatili gotovo 400.000 KM.

Integral je od „HE Vrbasa“ dobio i ugovor za zamjenu gazišta i ograde na stepeništu od montažnog platoa do turbinske etaže vrijedan 78.701 KM.